2017. október 11., szerda

ENGEDD EL A FANTÁZIÁD!

Mondogatjuk gyakran, ha arra akarunk rávenni valakit, hogy rugaszkodjon el a napi rutinoktól, a berögzült szokásoktól és legyen egy kicsit "szabálytalan".
Csinálj mindent másképp!
J.P.Guilford, amerikai pszichológus úgy fogalmazta meg a kreativitást, mint divergens, széttartó, több irányba elágazó gondolkodást. Egyszerűbben fogalmazva, amikor a férjemnek igyekszem elmagyarázni valamit, amire épp nem találom a megoldást, ő miközben hallgat, gombfocit játszik az okostelóján, és megnyugtat, azért rám is figyel! Még bepöccint két gólt, - mondja, de néhány percen belül előrukkol valami megoldással. Ugyanakkor, ha arról faggatom, mi legyen a vasárnapi ebéd, akkor csak hümmög és azt feleli, neki teljesen mindegy.


"A kreativitás nem tehetség kérdése, szoktatni kell az agyat a szokatlanhoz!" - mondja Kiss Péter a Restart vezetője. Úgy véli, hogy amikor ötletgyártásról beszélünk, akkor messziről el kell kerülnünk a korábban gyártott sémákat, használnunk kell a képzelőerőnket, a gyermeki, játékos agyunkat."

A tökéletes rendezettségre szocializált felnőtt énünket tehát épp erre, a "rendetlen" attitűdre a legnehezebb rávenni. Pedig Gergő fiamat elnézve,  szobája egyetlen zsebkendőnyi szabad felületén, egy Lego kupacból séma nélküli, amolyan "Gergős" négykerekűek kerülnek ki.
A kreativitás tehát egyfajta gondolkodásmód, amikor a fantáziánk meglódul, és a folyamat végén megszületik valami, ami addig nem volt.
És ebben a folyamatban mindenkinek másfajta közegre van szüksége. Albert Einstein például híresen rendetlen volt, gyakran elfelejtett az évszaknak megfelelően öltözni, és társaságban ontotta a poénokat.


Persze nem lehet mindenki géniusz, és van akinek egy kiadós séta, aerobik edzés, fűnyírás vagy főzés közben ugranak be a legjobb ötletei, és nagyon hatásos, ha mindkét kezünkkel egyszerre alkotunk, mert ez beindítja mindkét agyféltekét. 
Nekem például bevált, hogy noteszt és ceruzát tartok az ágyam mellett, mert elalvás előtt még felbukkan egy-egy jó gondolat, de kreativitást "gerjesztő" ásványokat is tartok az íróasztalomon, nevezetesen karneolt és  hegyikristályt, amelyek segítik az intuíciót, és hogy feladatainkat lelkesen végezzük.

Sőt barátaink sokfélesége és a velük való inspiráló beszélgetések is sokat segíthetnek, ha elakadunk egy folyamatban. Hívjuk meg őket egy közös főzésre, ebédre, ez az egyik legjobb módja, hogy szabadjára engedjük kollektív fantáziánkat!


Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com