2017. október 5., csütörtök

SEGÍTSÉG, TEHETSÉGES A GYEREKEM!

Családunk legkisebb sarja Soma, két éves kora óta feltűnően választékosan, felnőttekre jellemző szókészlettel társalog. Egyszer játék közben, amikor párnákból és takarókból búvóhelyet készítettünk megállásra intett és azt mondta: "Várjunk csak, előbb alaposan tervezzük meg!" Máskor leül mellém, csillogó, zöld szemét rám emeli és így szól: "Méretet vennék rólad, ha megengeded, mert az oviban szoknyaruhát varrok!" Nem mellesleg imád hegedülni. Tehetséges, sokoldalú vagy csak korának megfelelően kíváncsi?


A felismeréstől a kibontakozásig...
...göröngyös az út, mondja Henrietta, az 5 éves Goran édesanyja, aki kisfia történetét blogján osztja meg rendszeresen. Goran 2,5 évesen már tudott írni, olvasni. Ma már angolul, oroszul és telugu (indiai nyelvjárás) nyelven is beszél. Ismeri a világ összes zászlóját, térképeket rajzol. Matematikában 5 évvel előzi meg kortársait. A család legnagyobb gondja mégis  az óvodai beilleszkedés volt.
-Goran nem sajátos nevelési igényű, nincs BNO kódja, de a szakértői bizottság szerint nem tipikusan, hanem átütő fejlődésű gyermek, így kiemelt figyelmet, egyéni bánásmódot, egyéni tanrendet írtak elő számára. -mondja az édesanya, csak találjuk meg hozzá az oktató-nevelő intézményt.

Dr. Ranschburg Jenő, a hazai tehetséggondozás élharcosa gyakran elmondta, hogy a tehetséges gyerekek sorsa nem rózsás sors! "Gepárdbébiknek" hívta őket, és ezt egy hasonlattal érzékeltette: a gepárd a leggyorsabb állat, 110km/óra sebességgel tud futni, de csak akkor, ha ott van előtte az antilop. Ha állatkertben van a kis gepárd, és ott nyuszival etetik, akkor soha nem fog 110km/óra sebességgel futni, mert 30km/órával is eléri a táplálékát. Nekünk az a dolgunk, hogy az antilopot biztosítsuk ahhoz, hogy a kis gepárd kénytelen legyen, - és öröme teljék benne - 110 km/órával futni.


Mit tehet a szülő?
Gyerekeink sokszor feltűnően ügyesek bizonyos területeken, ilyenkor minden erőnkkel igyekszünk azt fejleszteni és jó, ha kapunk ehhez segítséget. De honnan kérhetünk? Elsősorban a gyerek pedagógusaitól, és a Nemzeti Tehetség Programtól, amelynek keretében 8 éves kortól foglalkoznak tehetségígéretekkel. 
A Tehetséges és átütő fejlődésű gyerekek és szüleik facebook csoport, melynek Henrietta az alapítója, ma 300 tagot számlál. Sokuknak megrendült a bizalma a "szakemberekben", a hivatalokban, és intézményekben, amikor segítség helyett falakba ütköztek. A csoportban igyekeznek egymást támogatni, információkkal ellátni. Egyöntetű véleményük, hogy gyermekeik életútjában az óvodai elhelyezés csak a kezdet, mert később kiderül, hogy az oktatási rendszer sincs felkészülve az ilyen gyermekek fogadására.

"Minden gyermek tehetséges, de a kora gyermekkorban felismert, kimagasló értelmi szint gyakran csak felnőtt korban manifesztálódik különleges teljesítményekben."- mondta Lewis M. Terman, a nagyon tehetséges emberek életút-kutatásának úttörője. Több mint harmincéves, után-követéses vizsgálatából kiderült, hogy azok, akik felnőttként sikeressé váltak egy adott területen, nemcsak magasan intelligensek voltak, hanem motiváltak, elképesztően szorgalmasak, és a családjuk is végig ott állt mögöttük a háttérben!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com
yoursunnyside.com