2017. szeptember 27., szerda

GYÓGYÍTÓ MŰVÉSZETTERÁPIA

A századforduló derekán kezdték felismerni, hogy a bezártság, a monotonitás, a semmittevés rontja a pszichés betegek állapotát, ezért igyekeztek foglalkoztatni őket rajzolással, festéssel, agyagozással. Egy-egy "alkotásra" felfigyeltek az orvosok, és rádöbbentek, hogy több, addig rejtve maradt információt tudtak így meg,  készítőik kórképéről.

Honnan ered?
Az ókori görög filozófustól, Arisztotelésztől származik a 
katarzis fogalma, mely a színjáték során a nézőben keltett, majd  a történet által levezetett feszültség oldását, megtisztulást jelent. Katarzist azonban nemcsak színdarab, de bármilyen más művészeti alkotás során átélhető, ezt ismerte fel a pszichológia, és a művészetterápia kifejezést az 1940-es évektől kezdte használni terapeuta, és kliense kapcsolatában. 


A művészetterápia olyan kiegészítő terápiás módszerré nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben, amely a zene, tánc, képzőművészet, dráma stb. kreatív folyamatait a gondolatok és érzések,  nem verbális kifejezésére használja. A folyamatban nincs szükség művészi tehetségre, hiszen a hangsúly a szabad önkifejezésen, a bizalmas és biztonságos környezeten és az egyén fantáziáján nyugszik.
Terápiás ágai sokfélék, amelyeket ma már a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek fejlesztésében is alkalmazzák.
- a képzőművészet terápia során a vizuális művészetek eszközeit használják fel.
- a zeneterápia  NEM összetévesztendő a zenehallgatással, a módszerben a zenét és a zene elemeit célirányos terápia keretein belül eszközként használják.
-táncterápiában a nonverbális kifejezésmód eszközei a mozdulatok, gesztusok, nincs szigorú koreográfia.
-drámaterápia során egy csoport akár megírt darab eljátszásán keresztül fejezi ki magát, de lehet teljesen improvizatív is az alkotó folyamat.

Csoportban, de akár egyedül, otthon is
élvezhetjük az alkotás "terápiás" hatását például, a mostanában annyira népszerű,
- felnőtt színezőkkel, mert ezek a bonyolult mintákkal tervezett albumok azzal a céllal készültek, hogy segítsenek összepontosítani, megszabadulni a stressztől.
Én kaptam egyet Karácsonyra, tudom mit beszélek.

- a mandalakészítés folyamata a keleti vallásokban meditatív szertartásnak számít, és ezt a lelkiállapotot tapasztalhatjuk meg mi is, amikor egy ilyen képet készítünk. Az általam alapított női közösségben tavalyi program volt a mandalafestés, és a máskor folyamatosan csacsogó lányok, szinte néma csendben alkottak négy  órán át. Íme a végeredmény:

Színek nélkül nem lehet élni, hiszen hatással vannak a hangulatunkra és még az egészségi állapotunkra is. Ezt ismerte fel a színterápia, amelyben az ellentétek vonzzák egymást. Ha például otthonunkat a nyugalom szigetévé szeretnénk varázsolni, akkor egy meleg színt egy hideggel kombináljunk, mert a színek ellentétessége megfelel annak, amit a természetben látunk, pl. az ég kék, és a hozzátartozó meleg tartomány a napsárga vagy narancsszín. Holisztikus szempontból jótékony hatású atmoszféra a színpólusok összehangolásával alakul ki, a citromsárga például ibolyakékkel társítható, a tengerzöld tűzpirossal.

Miért jó a színekkel játszani?
Mert az állandó kifelé koncentrálást felváltja a befelé figyelés, az alkotás közben pedig átéljük a szabadság és életöröm érzését, és akár hozzásegítenek bennünket egy aktuális probléma megoldásához is!

Pápa Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com

Források:
muveszetterapia.hu
mozgasterapia.net
szinterapia.lap.hu