2017. december 5., kedd

HOGYAN JUT EL EGY ÉJSZAKA ALATT MINDENHOVÁ?

Mikor jön a Mikulás? -kérdezte egy  nyugdíjas bácsi, vélhetően a feleségétől, miközben az akciós csokifigurák között válogattak a piac "ázsiai" szektorában. Magam is beszerző körúton jártam épp, és "bónuszörömként" ért,  a már-már ritkuló, de annál kecsegtetőbb árfekvésű kínálat.
Ma, december 5-én nemcsak a "kici", de az "óriász  isz ócó vót."

Ahány ház, annyi szokás, de nincs olyan család, ahová valamilyen minőségében, be ne tenné a lábát, illetve az ajándékát Mikulás. 
És hogy mikor?
Hivatalosan december ötödikéről-hatodikára virradó éjszakán érkezik, de a fogyasztói kultúrának hála, hatodikán napközben is találkozhatunk vele utcán, bevásárlóközpontokban, és természetesen óvodákban és iskolákban. 

Az "igazi" Miklósról annyit tudunk, hogy valóban ő volt az első Mikulás. Kis-Ázsiában látta meg a napvilágot 260-270 táján, jómódú családban. Már gyermekként is vonzotta az aszketizmus, és szülei halála után egyházi pályára lépett, örökségét Isten szolgálatába állította. A Törökországban fekvő Myra városának püspöke lett, hivatalát 52 évig töltötte be. Bőkezűsége, igazságérzete, jósága és a gyermekek védelmezése messze földön híressé tette. 343. december 6-án hunyt el, és az egyházi liturgiában  ez a nap Szent Miklós püspök halálának évfordulója, de szentek esetében a mennyei újjászületés napja is.



De hogyan jut el egy éjszaka alatt mindenhová?
Erre a kérdésre kereste a választ, a német Stefan Lemurell, a numerikus analízis ismert szakértője is.
"Becslések szerint a világon kb. kétmilliárd gyermek él, de Mikulás nem látogatja meg a muszlimokat, a hébereket és a buddhistákat, tehát kb. csak 380 millió gyermekhez kell mennie. Ha feltételezzük, hogy egy családban 2,5 gyermek él, akkor 152 millió otthonba kell ellátogatnia, vagyis kilencszázba másodpercenként, ebből könnyen kiszámolható, hogy Télapó szánjának sebessége 90ezer km/óra, ami  a hangsebesség több mint 250 szerese." - mondta a kutató, és  hozzátette,  hasznos volna megtudni tőle, hogyan csinálja, mert az áttörést hozhatna az űrkutatásban is.



És mi helyzet a mítosszal?
A pszichológusok egyöntetű véleménye, hogy a gyerekek, egy bizonyos életkor elérésével maguktól rájönnek, hogy Mikulás nem létezik, de továbbra is részesei maradnak a játéknak, és változatlanul úgy tesznek, mintha létezne, megkönnyítve ezzel a maguk és szüleik dolgát.
Ugye senki nem felejti el kisuvickolni a cipőjét??


Pápai Ildikó
életvezetési tréner, Mikuláshívő