2018. február 14., szerda

ŐSZINTESÉGRŐL ŐSZINTÉN

Megmondom őszintén..., a témáról kapásból csak közhelyes megfogalmazások jutottak eszembe, mint például: "az igazság szabaddá tesz", "az őszinteség megöli a szerelmet", "mondj igazat, betörik a fejed".., ezért megnéztem, mit gondolnak róla mások:

"Ha nem vagyunk őszinték, akkor annak tudatában is vagyunk!" - mondta Szókratész, görög filozófus már a négyszázas években és a tény azóta aligha változott. 
Itt van például a legjobb barátnőnk esete, aki a legújabb fogyi projektje után  csillogó szemmel kéri, mondjuk meg őszintén, ugye lement pár kiló? - mi pedig természetesen igent mondunk, hiszen tudjuk, mennyi lemondás és aszketizmus van a kérdés mögött!

De mit nevezünk őszinteségnek?
A wikipédia szerint az őszinteség az igazsággal, mint értékkel összefüggő, azzal összhangban álló, cselekvésben és kommunikációban kifejezésre kerülő emberi tulajdonság. Ide sorolható minden, ennek a feltételnek megfelelő megnyilvánulás- a hallgatás éppúgy, mint a beszéd.-
De, az őszinteséget onnan is meg szoktuk közelíteni, hogy vajon mi lesz a másik ember reakciója? Mert számolunk-e a következményeivel annak, ha valakinek feltárjuk az igazságot? Például arról, hogy láttuk a férjét egy másik nővel andalogni, vagy éppen nem végzi megfelelően a munkáját, és ha egy párkapcsolatban úgy érezzük, most már beszélni kell?
Az igazság számtalan helyzetben tolakodva kérne magának helyet, és a lelkiismeretünk is a kimondás mellett kampányol, de mégis ott van egy megmagyarázhatatlan fék, ami hallgatásra késztet minket!

Az őszinteség kétélű fegyver
"Néha összeköt, néha rombol. Néha csak arra szolgál, hogy az ember életterheiből egy adagot átcsúsztasson a másik vállára. Néha erkölcsi kötelességünk hallgatni, ha az őszinteség a másik ember megalázását, megsértését eredményezné. Néha erkölcsi kötelességünk beszélni, ha a hallgatás félrevezetné a másikat." - mondja Popper Péter pszichológus.

Ugye Te is voltál már olyan helyzetben, amikor még elfogadható volt az igazság elhallgatása, de ettől még nem lettél őszintétlen. Vegyük például azokat a kegyes hazugságokat, amelyeket szülőként olykor alkalmazunk, ha nem szeretnénk gyerekeinknek csalódást okozni!
Ettől persze nem érezzük jól magunkat, de elkerülő hadműveletként mégiscsak élünk vele akkor is, amikor családtagjainkat szeretnénk megkímélni valami rossz hírtől.

"Az őszinteség nem azt jelenti, hogy mindent kimondunk, hanem azt, hogy meggondoljuk, amit kimondunk."
(Hypolite De Livry)

Minden emberi kapcsolatban őszinteségre vágyunk, ettől működünk, ettől fejlődünk. Már csak az a kérdés, vajon örülnénk-e annak, ha minden helyzetben arcunkba tolnák az igazságot?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com