2018. március 13., kedd

ITT AZ IDEJE A BÖJTNEK!

Az emberiség története során még soha nem volt ennyire a fogyasztásra késztetve, és a folyamatos evésre berendezkedve. Manapság azt gondoljuk, hogy ha egy étkezés kimarad, akkor az egész napunk el van rontva. Idegesek, enerváltak leszünk, és csak az éhségre tudunk koncentrálni. Pedig a különböző természeti népek és vallások a böjtöt, vagyis az élelem megvonását a termékenyebb gondolkodás, a lelki béke és testi egészség kulcsának tartották és tartják ma is.


Meg lehet csinálni!
Akik odafigyelnek a testük jelzéseire, a krónikus fáradtságra, a puffadásra, a gyakran visszatérő náthára és bőrproblémáikra tudják, hogy változtatni kellene a táplálkozásukon. A szakemberek szerint a böjtölést már gyermekkorban meg kellene tanulni, hogy felnőttként bátran, rutinosan merjünk hozzákezdeni.


Miért vágjunk bele?
A böjtnek számos pozitív hatása van ezek közül a legfontosabb, hogy a bélflóra állapota javul, a fájdalmak csökkenek,  szervezetünk ellenállóbbá válik, mozgósítja a tartalékait, kiüríti a salakanyagokat, rendezi a testsúlyt, energetizál, csökkenti a vérnyomást és a gyulladásokat!


Miből válasszunk?
1.Vízböjt - amikor csak vizet fogyasztunk, általában 3 napig, ennél hosszabb időn át csak orvosi felügyelet mellett.
2. Buchinger-léböjt - víz, gyógytea, leves, frissen préselt lé, gabonatej, egészségeseknek 7 napig önállóan, 3-6 hétig orvos vezetésével végezhető.
3.Intermittáló böjt, FMD(fasting mimicking diet) - 5 nap léböjt havonta vagy heti 2 nap vagy 8-20 óra léböjt egy nap!
4. Mayr-Kúra vagy módosított Mayr-kúra - szokásos léböjt, de szikkasztott zsemle vagy rizsszelet rágása valamilyen folyadékkal.
FIGYELEM! A lékúra nem egyenlő az éhezéssel!
Ezt sokan tévesen gondolják, ezért félnek elkezdeni. Természetesen az orvosi felügyelet mellett végzett böjt alatt semmiféle negatív esemény nem érheti a pácienst.
Felgyorsult hétköznapjainkba azonban csak kevesen tudunk hosszabb lékúrát bevállalni, de akár heti 1 böjtnap is csodákat tesz, különösen az izületeink állapotával. Böjtölésre válasszunk olyan napot, amikor nem kell mennünk sehová, otthoni nyugalomban végezhetjük.


A tavasz, a többféle idényzöldség, amelyekből ízletes préslevek nyerhetők, megadják a kellő motivációt, és aki nem beteg, nem szed rendszeresen gyógyszert, annak egy rövid böjt is nagyon hasznos lehet!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com

forrás:
gyogyszernelkul.hu
természetgyógyász magazin