2018. május 23., szerda

AZ EGYIKNEK SIKERÜL, A MÁSIKNAK NEM...

Legyen a munkád a hobbid! - halljuk ezt motivációs szakemberektől és olvassuk mások sikertörténeteiben, és persze csodáljuk mindazokat, akik már létrehozták önmárkájukat, és olyat csinálnak, ami nekünk nem jutott eszünkbe vagy épp megmaradt az elalvás előtti álmodozás szintjén. De mi a titkuk?


Nagyjából a rendszerváltás óta tudjuk, hogy amit egyszer megtanultunk, az életünk végéig már biztosan nem lesz elég, és folyamatos tanulással kell alkalmazkodnunk a munka világához vagy önálló bizniszt kell "grundolni"! 
Egy saját magunk által irányított vállalkozás általában nem is tudatos tervezés eredménye, inkább a szigorú keretek közül való kiszabadulás, a függetlenség és az önmegvalósítás vagy mások segítése iránti igény szüli. Küldetése pedig nem feltétlenül a gyors meggazdagodás, hanem az, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek örömet okoznak, és akár a társadalmi felelősségvállalásunkat is tükrözi. 


Csodálatos példa erre, a családi vállalkozásként indult Kockacsoki Manufaktúra, ahol autista gyermeküket nevelő szülők hobbiból cukrásziskolát végeztek, beleszerettek a csokikészítésbe és a prémium termékek gyártása mellett foglalkoztatási programot dolgoztak ki, autista fiatalok számára.
Nem volt előttük jól bejáratott út, önmaguknak kellett ösvényt vágni ezen a területen, és a kezdeti bizonytalanság után, ma már "másolni" lehet őket!
A maguk urai, de nem dőlnek hátra, mert elhivatottan, szenvedélyesen irányítják a vállalkozást, széles kapukat nyitva ezzel, a valódi rászorulóknak.


Mindenki sikeres szeretne lenni, mindenki az álommelót keresi azt, ami elégedettséget ad, akár nap, mint nap. Az "önirányítás" azonban kemény dió, látni kell magunk előtt a célt, ismerni kell az erősségeinket-gyenge pontjainkat, ragaszkodnunk kell az elképzeléseinkhez, de tudni kell delegálni a feladatokat. Ha erre nem vagyunk alkalmasak, akkor a saját biznisz nem nekünk való. De, ha kijelöltük magunknak az irányt, és elég bátrak, szívósak vagyunk, akkor érdemes belevágni a kalandba! Mi a legrosszabb, ami történhet? - kérdezi a coach, és válaszol is:
új tapasztalatokkal gazdagabban, legfeljebb újraprogramozod magad!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner