2018. május 17., csütörtök

KEREK CSOKOLÁDÉ, LYUKAS CSOKOLÁDÉ, AUTIZMUSBARÁT CSOKOLÁDÉ!

Emlékeztek még Gombóc Artúrra? Nála a csokoládé bármilyen lehetett, mert a csoki finom, és ebben mindannyian egyetértünk. De hogyan kerül az a bizonyos tábla, a leszüretelt kakaóbabtól a bevásárlókosarunkig, azt kevesen tudjuk. Hát ezért mentünk el mi is, a Kockacsoki Manufaktúrához, és azért is, hogy megtudjuk, hogyan lehet autizmusbarát módon elkészíteni a világ legnépszerűbb édességét?

Dénes Ákos, a vállalkozás vezetője várt minket a Budafoki úti "üzemben", és a beöltözés után azonnal elkezdődött a csokitörténelem: a kakaóbab magját Amerika őslakói, az azték indiánok tartották nagy becsben. Mexikóban sokáig a kakaóbab volt a fizetőeszköz. Ebből készült az indiánok ősi, tápláló itala, a "sokoatl" vagy "choxolat". A megőrölt babszemeket kukoricaliszttel, vízzel, mézzel és vaníliával, de harcok előtt akár vérrel is ízesítették, hatalmas energiákat nyerve ezzel. Európába Kolombusz Kristóf, egyes források szerint a kalóz Cortez hozta az első termést, de mivel Izabella királynőnek nem ízlett, hát a szerzetesek kezdtek el kísérletezni vele. Latin neve: Theobroma, az Istenek tápláléka.


Hogyan kerül a csokoládé az asztalra?
A legnevesebb belga csokoládé és természetes alapanyagok felhasználásával, 2014 óta készülnek itt kiváló minőségű, kézműves csokoládék, autista fiatalok keze nyomán. Ezen a bemutatón mi is a munkafolyamatokat vettük sorra, mint melegítés, temperálás, hűtés, díszítés, csomagolás. 

Dénes Ákos és felesége, Dénesné Spitzer Éva azonban nemcsak csokiban törekszenek a legmagasabb minőségre, céljuk a munkaerő-piacon egyik leghátrányosabb helyzetben lévő, autizmus spektrum zavarral élő emberek segítése, életminőségük  javítása. 

Miért éppen csoki?
Mivel maguk is autista gyermeket nevelnek, fontos volt számukra, hogy a munka könnyen részfeladatokra legyen bontható, amelyek valamelyikébe minden fiatal be tud majd kapcsolódni. Ahogyan az is, ne okozzon problémát, ha valaki esetleg jóval lassabban dolgozik! Azt különösen lényegesnek tartják, hogy a tevékenység végeredménye prémium termék legyen: az eladhatóságon túl azért is, mert szeretnék, ha a vásárló rácsodálkozna arra, az autista fiatalok milyen szuper dolgokat képesek készíteni! 

A csokoládén túl életesély....
Ötalkalmas, önálló életviteli felkészítés, gyakorlatszerzési lehetőség és tartós foglalkoztatás, ezek a lépései a munka világát autista fiatalokkal megismertető programjuknak. Egy gyakornoki időszak alatt ketten segítik a műhely életét, akik többféle munkafeladatban is kipróbálják magukat a csokoládé előállítástól kezdve, a beszerzési és értékesítési feladatokig. A vállalkozás sokoldalúságát mutatja, hogy érzékenyítő foglalkozásokat,  élményterápiás programokat, és még  szülőklubokat is tartanak!


Ha igazán finom csokit ennél, és támogatnál egy jó ügyet, vegyél Kockacsokit!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
egy autista fiú anyukája