2018. június 22., péntek

MÚZEUMOK ÉS SZENT IVÁN ÉJSZAKÁJA

A nyári napforduló ünnepe idén is gazdag programmal várja azokat, akik belevágnak az év legrövidebb éjszakájának kalandjaiba!
Június 23-án a Múzeumok Éjszakája idén 16. alkalommal, országszerte nyitja meg számtalan kiállítás kapuját minden korosztály számára! A budapesti múzeumokba és kiállítótermekbe belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a helyszíneken és a BKK jegypénztáraiban.
A felnőtt karszalag 1.700.-Ft, 6-18 éves korig 800.-Ft, 6 év alatt ingyenes!

A karszalaggal rendelkezők igénybe vehetik a múzeumi buszjáratokat és elektromos kisautókat!
A múzeumok listája itt található:
muzej.hu




Már William Shakespeare is megírta, hogy
Szent Iván éjjelén bármi megtörténhet, de az események középpontjában mindig a szerelem áll! Az ősi hiedelmek szerint a nyári napforduló éjszakája, ami a naptár szerint június 24.  a fény diadalának ünnepe, aminek egyik érdekes szokása volt régen, hogy az asszonyok különböző gyógynövényeket a tűzbe vetve, szerelemjóslatokat olvastak ki a lángokból. De a tűzbe vetett alma elfogyasztásának is egészségmegőrző erőt tulajdonítottak. Szent Iván éjjelének elmaradhatatlan kelléke a tűz, a bátrabbak nemcsak átugorva a tüzet, de parázson járva tisztulhatnak meg az ártó szellemektől.


Szentivánéji vígasságokat szinte az egész országban rendeznek ezen a hétvégén, egyik leghíresebb program már több évtizede Szombathelyen, a Csónakázótó melletti réten, ahol a hagyományőrző programok mellett koncertekkel és természetesen tűzijátékkal várják a családokat!

további Szent Iván-éji programok:
programturizmus.hu