2018. június 20., szerda

MIT CSINÁLJON A GYEREK A NYÁRI SZÜNETBEN?

Vége, egy tanév megint elsuhant. Már az utolsó héten, az erdei iskolára csomagolva azon töprengtem, milyen napirendet, pontosabban "listát" fogok összeállítani a gyereknek, amelyben természetesen helye van az év közben elmulasztott könyveknek, egy új készség elsajátításának és persze az angol és német szavak folyamatos gyakorlásának. Mire a képzeletbeli lista végére értem rádöbbentem, hogy ezek közül épp csak a gyerekem által áhított tevékenységek hiányoznak! Azt hiszem sok szülő szövöget hasonló álmokat arról, hogy mi mindent fog a gyerekkel "bepótolni" a nyári szünetben. Mintha az év közben felhalmozott hiányosságokat ebben a két és fél hónapba be lehetne tuszkolni!


De akkor mire való a vakáció?
Vekerdy Tamás szerint leginkább semmittevésre! "Nyáron tilos a tanulás, és a - mégis inkább ehhez lenne kedvem - dolgokból legyen több! Szerencsés esetben a nagyszülők megszöktetik néhány hétre a gyerekeket, és a "semmittevésben" kimennek nagyival a piacra, megismerik a pénz értékét, megtanulnak lekvárt főzni, nagyapával horgászni, barkácsolni lehet, ha egyáltalán létezik még ilyen klasszikusan idilli, vidéki nyugalomban eltöltött szünidő!


Kicsi és nagy gyerekek vakációja
Alsós csemeténket még rá tudjuk venni táborozásra hiszen óriási a kínálat, és ha a legjobb cimborája foci táborba megy, akkor szinte biztos, hogy ő is csatlakozni fog! De, mit csináljunk a kamasszal, aki alig várja, hogy büntetlenül lebeghessen a virtuális térben, hiszen már nincs házi feladat, nincs edzés! Tényleg nem könnyű az elcsépelt frázisok helyére újakat találni, hiszen a számítógép az életük része, de akkor adjunk nekik gépes feladatokat, pl. tegyék rendbe a mappákat, szerkesszenek fotókat,  és a foci vébé ideje alatt vezessenek tipp táblázatot!


Ha menni akar, menjen!
"Képzeld, Matyi Spanyolországba megy animátornak két hónapra!" -mondja aggódva barátnőm, aki azért izgul, miként fogja megállni a helyét a sokat alvó, szórakozott tizenhét éves, egy turistákkal hemzsegő szállodasoron? A gyereknek azonban ez volt a vágya, addig keresett-kutatott, amíg rátalált a lehetőségre, és nemcsak a nyelvet, de az önállóságot is új helyzetben, a család védőszárnyai nélkül fogja gyakorolni!
És hogy mi a véleménye a vakáció eltöltéséről egy több évtizede tanító pedagógusnak, íme:
1. Ne tanuljon!
A gyerek eleget tanul év közben. Egy-egy kirándulás, múzeum látogatás alkalmával vagy éppen társasjátékozás közben is rengeteget tanul, nincs szükség "gyakorlásra"!
2. Mozogjon minél többet!
Sportolni együtt a legjobb, pl. miközben  a gyerek biciklizik, rollerezik vagy görkorizik, mi kocoghatunk mellette!
3.Beszélgessetek minél többet!
Közös tevékenységek során, amikor nem is számítunk rá, megered a nyelvük. Erre jók a kirándulások, hosszabb utazások, és ha a gyerek elkezd beszélni hagyjuk, hadd mondja, év közben úgyis csak a "Mi volt a suliban?" kezdetű mondatokra futja.
4.Szabad unatkozni!
Egy iskolás gyereknek már tudnia kell, hogy mit kezdjen a szabad idejével, ne mi táblázzuk be az egész napját. Szüksége van arra, hogy feltalálja magát, még ha az elején ez nehezen is megy.
5.Bízzunk a gyerekre önállóságot igénylő feladatokat!
Ha év közben kevés sikerélmény éri, akkor nyáron ezt nekünk szülőknek kell pótolni. Bízzunk rá egyszerű feladatokat pl. segítsen takarítani, vigye ki a szemetet, vagy válasszon ő, az otthoni teendők közül, de mindig dicsérettel jutalmazzuk.


Bármit tervezünk  a szünidőre, bármilyen "listát" írunk, egy dolgot azonban ne felejtsünk el: a nyár a gyereknek is épp azt jelenti, amit nekünk: szabadságot, pihenést, feltöltődést, szellemi- és testi felüdülést!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com