2018. június 15., péntek

AZ APÁK NEVÉBEN

Sokáig nem tudtam, hogy létezik apák napja, és amikor megtudtam, már nem volt kivel megünnepelni. Pedig az amerikai, polgárháborús veteránnak, William Jackson Smart-nak köszönhetően 1910 óta van erre módunk.  Billy, második feleségét épp gyermekük születése során veszítette el, és az újszülött mellet még kilenc kölyöknek volt anyja és apja egyszerre, hosszú évtizedeken át. Legidősebb lánya, Sonora volt a jeles nap megalapításának kezdeményezője, tisztelegve ezzel édesapja áldozatvállalása előtt. Az első apák napját 1910. június 19-én ünnepelték.


Az apák (elég) jól teljesítenek
Az University of California felmérése szerint az apák gyermekeikkel töltött ideje az 1960-as évek óta szinte megnégyszereződött. Míg 1965-ben, csupán 16 perc jutott a gyerekekre, a 2000-es években már átlagosan napi 59 perc!!
A KSH adatai szerint a magyar lakosság széles spektrumán az apák  átlagosan 12 perc, minőségi időt töltenek gyerekeikkel, ami elég rosszul hangzik, de még így is jóval több, mint 15-20 évvel ezelőtt!


Apák titkos világa
A Férfiak Klubja legfrissebb kezdeményezése, hogy az apák napját követő hétfőn, amely a tanítási szünet első napja, az apák magukkal vihessék gyermeküket a munkahelyükre!- közölte Bedő Imre, a szervezet alapítója! A "Vállvetve apával" elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerhessék édesapjuk munkáját, lássák őket hozzáértően végezni feladataikat, bepillanthassanak titkos életükbe!


Férfiak, ne féljetek!
Több nemzetközi kutatás szól arról a tendenciáról, hogy a húszas-harmincas férfigeneráció még nem látja elég érettnek magát a gyermekvállalásra! Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szerint a magyar férfiakat is biztatni kell az apaságra, hiszen a statisztikák alapján a 40 év alatti férfiak 70%-ának még nincs gyermeke, a teljes férfi társadalomnak pedig 40 százaléka gyermektelen. Ezen az arányon minden eszközzel változtatni kell - mondta a szakpolitikus, és csak remélni tudom, hogy  ez nem a plakátkampányokban fog kimerülni! A fiatal apáknak gyermekük születésekor napjainkban mindössze 5 nap fizetett szabadság jár, hogy megalapozzák a szimbiózist. Ezúton javaslom a szaktárcának,  hogy első lépésként emeljék ezt az időt a duplájára!

Az UNICEF Apák napi programjait itt találod:
unicef.hu/apak-napja


Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com