2018. június 13., szerda

D-VITAMIN DILEMMA - NAPFÜRDŐ OKOSAN!

A múlt század elején az arisztokrácia köreiben a hófehér bőrszín számított elegánsnak, a hölgyek csak kalapban és ernyővel sétálgattak még a vízpartokon is. A napbarnított bőr a szegényebb rétegek, kétkezi munkások "kiváltsága" volt, de azóta nagyot fordult a világ ezen a téren is. Manapság az ízléses, nap csókolta szín vonzó és esztétikus, árulkodhat sok szabadidőről, utazásról, szoláriumfüggőségről, de kétségtelen, hogy mindenkinek üde megjelenést kölcsönöz.


UV-A és UV-B sugárzás, mire figyeljünk?
A bőrgyógyász szakma  egyöntetű véleménye, hogy a barnaság nem az egészség színe, sokkal inkább a bőr védekező mechanizmusát jelenti, a káros sugarakkal szemben. De mik is ezek?
Az UV-A a legnagyobb hullámhosszú sugárzás, ezért ez jut be a bőr legmélyebb rétegeibe. Leégést nem okoz, de hosszabb távú károsodást igen. Mélyre jutva gyorsítja a bőr öregedését, reaktív gyökök létrehozásával a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. Az UV-B, ami a naptejes flakonokról ismerünk, közepes hullámhosszú sugárzás, a bőr felső rétegére hat, ez felelős a leégésért, közvetlenül károsítja a DNS-t és a szemünket is, és okozhatja a leggyakoribb bőrrák, a melanóma kialakulását is. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy az UV-B segíti a csontokhoz nélkülözhetetlen D-vitamin képződést is. 
Mit és mennyit kenjünk magunkra?
" A legjobb volna semmit!"- mondja Szendi Gábor, pszichológus, a Napfényvitamin c. könyv szerzője, majd hozzáteszi, hogy a leégés ellen azonban fontos védekezni. A legfrissebb kutatások szerint ugyanis a bőrrák nem a fokozatos és egyenletes napozástól, hanem leginkább a gyakori leégések által okozott bőrkárosodások miatt alakul ki.


D-vitamin dilemma: mennyire van szükségünk?
Az európai ember 20 000-50 000NE D vitamint szintetizál a napból napsütéses időben, és ehhez már fél óra is elég! Ha többet töltünk el napon, akkor sem képződik nagyobb mennyiség! Ha ruhát viselünk vagy nagyon magas faktorszámú készítménnyel vagyunk bekenve, akkor ennek csak töredéke képződik.
2014 óta már hazánkban is él a hivatalos D vitamin ajánlás, ami 18 év felett 1500-2000 NE/nap dózist javasol, de sok szakember még a napi 4000NE dózist is ajánlja, a túladagolás veszélye nélkül.


Még egyszer a faktorszámról!
A naptejeken látható szám azt mutatja meg, hogy az adott faktorszámú készítményt használva, mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk? Pl. ha hófehér a bőrünk, és 5 perc alatt lepirul, akkor egy 10 faktoros naptejjel már 50 perc után megégünk, ezért legalább 30, de inkább 50 faktorost használjunk. Mindig válasszunk azonban olyan készítményt, amelyen nemcsak az UV-B, de az UV-A elleni védőhatást is feltüntették.
Figyelem: tavalyi készítményeket semmiképp ne használjunk, mert hosszú állás miatt megváltozhat az összetétele.


Gyereket ne napoztass!
Egy évnél fiatalabb babákat sosem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak, kizárólag árnyékban és ott is csak napernyővel védett helyen levegőztessük. Kisgyermekekre minden esetben adjunk kalapot, pólót, de a szabadon hagyott testrészeket mindig kenjük be!


A napfény gyógyít!!
Ha ésszel "használjuk", akkor számtalan bőrbetegségen is segít, pl. pikkelysömör, ekcéma, pattanások esetén. Azt pedig már mindenki tapasztalta, hogy a hangulatunkra gyakorolt hatásának köszönhetően boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat. Élvezzük tehát a nyár minden percét, de ne feledkezzünk meg a fényvédelemről, így a nyaralás után valóban csak a szép pillanatokra fogunk  emlékezni!!
források:
webbeteg.hu
tenyek-tevhitek.hu

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com