2018. december 20., csütörtök

A KARÁCSONY A LÉLEK TÜKRE

Emlékeztek még az Igazából Szerelem című klasszikusra? A film története öt héttel karácsony előtt kezdődik, és hétről-hétre mutatja be a szereplők mindennapjait a katartikus végkifejletig. Az esztendő csúcspontja, esetleg legkevésbé várt eseménye vitathatatlanul ez az ünnep, és nemcsak a filmben, mert a készülődésben mindenkinek megvan a saját története.


Karácsonyológia...., mi van?
A karácsonypszichológiai kutatási irány (christmasology), amelyet kedvenc pszichológusom, Szendi Gábor alapozott meg, nagyon frappánsan úgy tekint az ünnepre, mint egyfajta személyiségpróbára (christmas challenge), amelyben felerősödve, olykor torzítva tükröződik vissza az ember személyisége. Szerinte a karácsony a lélek tükre.


Okfejtését a tradicionális modellel indítja, ahol a családi hagyományokat a domináns anya, nagymama, házastárs, anyós tartja kézben, akár tetszik, akár nem. Szükséges kellékei: naiv, ártatlan gyermekek, egymást szemérmesen szerető, dolgos házaspár, kedves nagyszülők, csillogó, hatalmas fa, Jézuska, csengettyű, makulátlanul megterített asztal. Ezt az ideát látjuk viszont a reklámokban és leginkább ezzel szeretünk azonosulni. - mondja Szendi. 
A tökéletesre komponált fotók mögött, valójában a hús-vér, zárás előtt még margarinért boltba leszaladó mártír anyák,utolsó pillanatig dugóban araszoló, kizsigerelt apák sorakoznak.
A karácsonyológia szerint létezik még a racionális típus, aki szerint ez az egész túl van tolva, a spirituálist már hetek óta körbelengi a misztérium, a hedonista szerint ilyenkor mindenből prémium kell, mert egyszer élünk vagy az eklektikus, aki szereti és ápolja a tradíciókat, de tudatosan kerüli a végleteket.

Karácsonyszindrómában leginkább eklektikus esetnek mondanám magam. Ezzel szinkronban a héten már kétszer álltam sorba friss halért a Tesco-ban, mert jó anyám szerint ami bevált, azon minek változtatni. A beszerzőkörút nagyjából másfél órás, izzasztó promenádja után végre kiléptünk a fagyos napsütésbe, de a nagy igyekezetben valami lemaradt! - Édes Istenem!! - szakadt fel belőlem, a következő napokat megelőlegező segélykiáltás, mire azonnal megérkezett a válasz: -Hölgyem, szólított? - kérdezte egy lágy bariton a közelben. A bevásárlókocsi bázis mellett egy magas, őszes szakállas, sötétkék sapkáját szemébe húzó, vélhetően hajléktalan állt. Találkozott a tekintetünk, halkan felnevettem, ő bizonytalanul elmosolyodott. Úgy éreztem, ebben a mosolyban sűrűsödött össze egész eddigi élete. Talán mindaz, amit valaha szeretett benne, és amiben valaha reménykedett.
Néztem, ahogy kocsinkat precízen dokkolta, kivette a százast, és hálát adtam, hogy idén is mindent ugyanúgy csinálhatok, ahogy eddig: 23-án este már szikrázik a fa, a menüsor a tavalyi hű mása, mert így szeretjük, és a gyerek is eljátssza zongorán a csendes éjt, amit természetesen kiposztolok, és racionálisan eklektikus énem ettől duplán boldog.


Te is ünnepelj: spirituálisan, tradicionálisan, nárcisztikusan vagy ahogy tetszik! Mert egy valódi, kegyelmi pillanat mindenhogy megérint, legyen az tányérkoccanástól hangos vagy az O, Tannenbaum dallamai közben. Mert Christmas is all around......a Karácsony körülvesz, és vele együtt mindaz, akit és amit szeretsz az életedben!

Áldott Ünnepet Kívánok!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
újságíró
női klub alapító