2018. december 12., szerda

KARÁCSONY A VILÁG KÖRÜL

Kanadába költözött barátnőm mesélte, hogy az első, ott töltött karácsonyuk alkalmával, szent megrökönyödéssel vette tudomásul, hogy nem ismerik a bejglit.  A magyar közösségek azonban, minden karácsonykor összejönnek ,- mondta, ilyenkor ki-ki a dédszülők, nagyszülők receptúrája szerint elkészíti az igazi, hazai finomságokat, és ez kerül a közös asztalra.
A kereszténység legszebb ünnepén pedig minden nemzet ragaszkodik a saját szokásaihoz, Közép-Európában sok a hasonlóság, de a világ távolabbi pontjain számunkra extrém módon is telhet az ünnep!!


Ausztráliában 
decemberben tombol a nyár, és a "legenda" szerint a fürdőnadrágos Mikulás szánját nyolc, fehér kenguru húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát a szabadban, ha tehetik a tengerparton fogyasztják el, ami általában saláta, hideg sültek, sör, és a klasszikus  tejszínhabos puding. 
Kenyában
a templomokat díszítik fel elsősorban virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Minden távol élő családtag  haza utazik, nem ritka, hogy 30-40 ember üli körbe az asztalt.
Dél-Afrikában
is nyár van ilyenkor,  a sok fogásos ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, dobozokat adnak át, amelyben általában az általuk készített ennivaló finomságokkal kedveskednek.

Ahol nem esznek bejglit:


Franciaországban
 a gyerekek megtisztítják cipőiket hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A családok misére mennek, majd ezután ülnek le vacsorázni. Az asztalról nem hiányozhat a hagyományos előétel, a kacsa-vagy libamájpástétom, majd jön a gesztenyés pulyka, esetleg a birkacomb, végül az elmaradhatatlan sajttál és a csokis fatörzs desszertként.


Olaszországban
a gyerekeket 25-én látogatja meg a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedve mindenhová eljut, a jó gyerekeknek édességet, a rosszaknak szenet visz. Itáliában ahány tartomány annyiféle menü kerül az asztalra. Hal helyett inkább sült kappan (kakas) vagy egyéb húsfélék, gombócok szószokkal, tésztákkal,édesség pedig a nálunk is ismert panettone, az olasz kalács mascarponéval.
Spanyolországban
az erkélyen bemászó Télapó hozza az ajándékot, de a szenteste nem az ajándékozásról szól, hiszen azt a három napkeleti bölcs érkezésekor, január 6-án adják át egymásnak. 24-én este minden család hosszú órákon át étkezik, előételként tapas-okat, tenger gyümölcseit, főételként sült csirkét vagy bárányt burgonyával, salátával, és desszertként sokféle aprósüteményt.

Ahol kötelező a puding és a fagyöngy:


Angliában
a gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe apró ajándékot is szoktak elrejteni, és a megtalálónak a következő évben szerencséje lesz. Anglia hozta be a karácsonyi fagyöngy ajtó fölé függesztését, és a hiedelem szerint, az a pár, aki épp alatta vált csókot, annak szerelme örökké tart!

Zabkását a szellemeknek,  sütit a Mikulásnak!
 


Norvégiában
karácsony este finoman ízesített zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.
Finnországban
a Mikulás érkezése előtt még lehet szaunázni is egyet. Karácsony napján a finnek templomba mennek és elhunyt szeretteik sírjához, hogy gyertyát gyújtsanak az emlékükre. Estefelé ülnek asztalhoz, ahol egyben sült sertéscombot, főtt burgonyával vagy pürével, és a joulutorttu, a vajas tésztából  hajtogatott, közepén szilvalekváros csillagot fogyasztják.



Akik hozzánk hasonlóan ünnepelnek:
Ausztriában, is december 6-án jön a Mikulás, és 24-én kerül ajándék a fa alá, a gyerekek csengettyűszóra léphetnek a szobába. Az osztrák konyha ilyenkor pontyot, libát, kacsát készít, desszertnek bejglit és Sacher tortát.
Csehországban az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, az éjszaka megsúghatja a jövőt. A csehek ragaszkodnak a négyfogásos menühöz, ami elsőként halleves, majd egy meleg előétel, főételként rántott ponty burgonyasalátával és mazsolás vagy mézeskalács.


Minden úgy történik, ahogy a filmeken
hiszen a legtöbb karácsonyi film Amerikában készül, és tényleg minden ház grandiózus fényárban úszik, a kandallókra zoknik kerülnek, és ahány etnikum, annyiféle ünnepi menü. A kelet-európaiak pulykát, az olaszok akár lasagne-t is esznek, de marhasült, édesburgonyapüré, Yorkshire-puding és többféle, édes péksütemény kerül az asztalra.

És, ahogyan kanadai barátnőm mondja, a karácsony Amerika szerte december 25-én kiszenved, mert 26-án hajnalban, sokan már a boltok előtt sorakoznak, hogy ne maradjanak le az egyszeri és megismételhetetlen árleszállításokról. Nagy szerencse, hogy nálunk ez a nap még az elcsendesedés ideje, van időnk  nyugodtan megenni a töltött káposztát, a bejgli maradékát, meglátogatni a nagyszülőket, és pihenni kicsit az evés szent körforgásában.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com