2019. január 16., szerda

ELÉGEDETT VAGY BOLDOG AKARSZ LENNI?

Január közepe felé lassan már érezzük, hogy nem a nagy fogadkozások, és grandiózus tervek jelentik majd számunkra az elégedettséget, sokkal  inkább a hétköznapok rohanás nélküli, teljesebb megélése. "A boldogságot nem a génjeinkben vagy a pénztárcánkban hordozzuk, nem függ a karrierünktől, de még a szépségünktől sem (ezzel azért vitatkoznék, a szerk.)!"- mondja Catharine Reichel pszichológus.


Minden napra egy Flow!
Ki kellene takarítani a gyerekszobát, fel kellene fúrni végre a polcot a konyhában! Ezeket a hétköznapi tevékenységeket sem kellene felesleges nyűgnek tekintenünk, hiszen ha teljes odafigyeléssel végezzük, akkor ezek a feladatok is kicsi, ám értékes boldogságfaktorokká válnak!
Erre jutottak a Harvard Egyetem kutatói, amikor váratlanul felhívtak telefonon embereket, és azután érdeklődtek, hogy éppen mivel foglalatoskodnak? A beszélgetésekből kiderült, hogy messze azok voltak a legelégedettebbek, akik teljes mértékben arra a dologra koncentráltak, amit éppen csináltak, mindegy, hogy épp kádat súroltak, vagy könyvet olvastak. 

Aki a pillanat mágiájából hosszú távon is profitálni szeretne, az koncentráljon az "itt és most-ra"! Ennek a stratégiának egyik vezéralakja Eckhart Tolle, filozófus, és könyve, a 
"Most!" arról szól, hogy a jelen ereje milyen izgalmas felismeréseket tartogat és konkrét útmutatásokat ad azzal kapcsolatban, hogy az odafigyelés és a tudatunk kikapcsolása által hogyan vetkőzhetünk le berögzült viselkedési mintákat, és hogyan találhatjuk meg az utat az elégedettebb élethez.
Ezt - a tevékenységünkbe merülő mély, felszabadító érzést Csíkszentmihályi Mihály, Széchenyi-díjas pszichológus, "flow-élménynek" nevezte el, ami az összpontosított elmeállapot pszichológiai megfelelője.


Hinni és bízni magadban
Nem véletlenül mondják,  hogy a hit hegyeket képes elmozdítani. A gondolat és a meggyőződés, hogy képesek vagyunk valamire, az képezi realitásunk alapját.  A hit, mint boldogságfaktor azonban nem feltétlenül isten ajándékáról vagy a mély spiritualitásról szól, hanem inkább arról, hogy  képesek vagyunk kikapcsolni az egónkat, annak minden szükségletével és félelmével együtt, és rábízzuk magunkat a felsőbb hatalomra, a gondviselésre." - mondja a pszichológus.


Néhány egyszerű tipp, hogy levezessük a szorongást, az aggódást, és a jelenben tudjunk maradni:
- álljunk meg néha, és lélegezzünk tudatosan
- zuhanyozás közben koncentráljunk arra,hogy a víz megérinti a testünket, figyeljünk a szappan illatára, merüljünk el a csobogás hangjában
- végezzünk rendszeres testmozgást, mert kikapcsol, segít csak arra az egy dologra koncentrálni
-evés közben figyeljünk az étel ízére, illatára és a rágásra
-jolly-joker pedig, ha megtanulunk akár néhány percig is meditálni.
Mert mindegy, hogy kellemes vagy éppen kellemetlen dolgot csinálunk - az idő felében gondolatban máshol járunk - teszi hozzá a pszichológus, azért azok, akik élvezik a pillanatot, kevesebbet aggodalmaskodnak a jövő miatt, és elégedettebbek az életükkel!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com