2018. október 4., csütörtök

EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT.....A MESETERÁPIA!

Tizenkét éves volt a fiam, amikor újdonsült ágyán egy autósújságot lapozgatva annyit mondott: "Anya, most nem kell mesélned." - én abban a pillanatban éreztem, egy korszak lezárult. Csipetnyi csalódással hagytam magára, hiszen addig szinte minden áldott este meseolvasással zártuk a napi végi rituálét.


Miért olyan fontos, hogy meséljünk a gyerekeknek?
Elsősorban a mese üzenete miatt. Bármi is történik ugyanis a mesében, a végén a jó győz! A gyerekek ma több dologtól is szoronganak, idegenül érezhetik magukat a világban, mert az túl hangos, túl gyors, gyakran érthetetlen, és az érzelmeik labirintusában is nehéz kiigazodni. A gyerekek szeretik  újra és újra átélni a jó győzelmét, mert ezáltal biztonságban érzik magukat. - mondja Véghelyi Anna, Ligetszépe meseterapeuta.


Minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja!
Bármennyire is nehéznek, szorongatónak tűnik egy helyzet, a mesében minden jóra fordul. Olyan konfliktushelyzetekbe keverednek a történetek hősei, amelyekkel bárki gyakran találkozhat a hétköznapokban is, de a hős által bejárt út végén, a megoldást is megtalálhatja az egyensúly vesztett helyzetben. A mese olyan történet, amely azt sugallja, hogy az ember bármikor változtathat eddigi életén, meghaladhatja korlátait, félelmeit, és bármikor több lehet annál, amit éppen megél. Ezért nagyon fontosak a mesék képei, a mesélés tevékenységének hangulata. - teszi hozzá Anna.


"A mese mindent tud!"
-mondja sokunk kedvence, a hazai gyermekirodalom kiválósága, Csukás István, és jól tudja, hiszen a mese napjainkra már terápiás módszerként is bizonyított. Egy gyermek a fogantatástól kezdve élhet át traumákat, a magzati fejlődésen át a születésig, sőt a szülei közötti konfliktus, óvodába, iskolába történő beilleszkedés is krízishelyzeteket generálhat. Ilyenkor a gyermek több negatív tapasztalatot "gyűjt" össze, amivel nem képes megbirkózni. Haragos, agresszív lesz, megváltozik a viselkedése, ez lesz az ő "érzelmi" véleménye. - mondja a szakember.
Milyen tünetekkel keresnek meg a szülők?
A jelek sokfélék lehetnek, de talán a legtipikusabbak a
- bepisilés éjszakánként, 
- tikkelés, körömrágás,
- ekcéma,
- figyelemzavar,
- testvérféltékenység,
- elakadt gyászfolyamat,
- nem bírja kezelni az új helyzeteket,
csak néhány, a változatos tünetek közül. Ilyen esetekben a mese olyan erőforrásokhoz tudja juttatni a gyermeket, amikhez később vissza tud nyúlni.

A meseterápia jótékony hatásai
Mint minden gyógyulás, a meseterápia is egy folyamat, ezért hetente találkozunk, és átlagosan 14-16 alkalomra van szükség, hogy a változás elinduljon, mert a szorongások lassan oldódnak, de a mese gyógyító képeivel el tudunk jutni a legmélyebb lelki tartalmakhoz. A gyermek regenerálódni tud, saját belső erőit képes aktiválni. Hozzám elsősorban a nehéz élethelyzetben lévő gyerekek érkeznek, de a mesélés természetesen preventív hatású is.


Hogyan indul nálad egy folyamat?
7-11 éves gyerekekkel foglalkozom. Felveszem az anamnézist, beszélgetek a szülőkkel. Ebből kiderülnek a nehézségek, traumatikus gócpontok, majd összeállítom a mesesort. Ez után jön a finomhangolás. Mindig a gyermek tempójához alkalmazkodom, mert az is előfordulhat, hogy történik valami a gyermek életében, és újra kell tervezni a sorrendet. Minden foglalkozás rövid relaxációval vagy játékos ráhangoló mozgással kezdődik, majd a gyermek meghallgatja a mesét, és rajzol. Ebben a 30-50 percben teljesen átadja magát az élménynek, elmélyül, koncentrál, kapcsolódik a saját fantáziájához, megnyugszik. A folyamat zárásakor a rajzokból, és neki elmondott mesékből elkészül az ő "saját" mesekönyve, amit hazavisz. Az a tapasztalatom, hogy egy-egy folyamat után a gyerekek figyelme erősödik, kezdeményezőbbek, önállóbbak lesznek, meg tudják fogalmazni az érzéseiket, és sokszor olyan gátak szakadnak át, hogy az addig alig beszélő gyermeknek be sem áll a szája, sőt jókedvében dalra fakad.

További információk a terápiáról https://veghelyianna.blog.hu


Pápai Ildikó
életvezetési tréner