Tél vége felé fáradtak, kimerültek vagyunk, szervezetünk energia raktárai kiürültek, még azoké is, akik rendszeresen szednek valamilyen vitamint. Ám vitaminokból sem mindegy, hogy szintetikus avagy természetes formában kerülnek be az emésztőrendszerünkbe.
Ahogy a természet lassan felébred téli álmából, mi egyre inkább energia holtpontra jutunk. Immunrendszerünk gyengül, sokan épp ebben az időszakban dőlnek ki. Ilyenkor még nem jutunk hozzá friss gyümölcsökhöz, a természetes vitaminokat a rendelkezésre álló készletből lehet pótolni. Például nyers zöldségeket párolva fogyasszunk, hidegen sajtolt olajokkal öntözhetjük meg őket, és főzéskor használjunk fűszernövényeket: fahéjat, szegfűszeget, ánizst, édesköményt, szerecsendiót és fokhagymát, amelyek potenciális fertőtlenítők és immunerősítők.
Immunrendszerünk 70-80 százaléka az emésztőrendszerünkben található, ezért nagyon nem mindegy, mivel etetjük a bélflóránkat.
Íme 5 olyan élelmiszer, ami bizonyítottan támogatja az immunrendszert:
1. Vörös áfonya
a piros kis bogyók nagy mennyiségben tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek megkötik a szabad gyököket, semlegesítik az agresszív molekulákat, a bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő káros baktériumokat is elpusztítja.
2. Gyömbért a gyulladásra
mert váladékoldó, immunstimuláló, serkenti a vesét, felmelegíti a hideg lábat, és a gyengeségérzetet is enyhíti. Reszelve, apróra vágva ételekhez adva vagy rövid ideig főzve teának is kiváló.
3. A probiotikumok
Védekezőképességünk 70%-a a bélrendszerben található. A nem megfelelő, hiányos vagy egyoldalú táplálkozás gyengítheti ezt a védőpajzsot. A táplálékkiegészítőkben, a kefirben, vagy a savanyú káposztában is találunk probiotikumot, ami képes visszaállítani jól működő rendszert.
4. A csodálatos káposztafélék
Karfiol, kínai kel, brokkoli, kelkáposzta, savanyú-vagy vöröskáposzta, sok értékes tápanyagot tartalmaz. És amit kevesen tudnak, hogy a káposzta tipikus szagát a benne lévő glükozinolát nevű összetevő adja, ami természetes antibiotikus hatással is rendelkezik.
5. A fiatalság forrása: a zöld tea
Számtalanszor bebizonyították már a zöld tea immunerősítő hatását, de nem lehet elégszer ismételni. Magas C-vitamin tartalmának és több, más értékes összetevőjének köszönhetően valóságos elixírként támogatja a szervezetet a vírusok, gombák és baktériumok elleni harcban. Enyhe koffein tartalma frissít, élénkít, segíti a memóriát, és fenntartja az egészséges vércukorszintet. Kávé helyett válasszuk inkább a zöld vagy fehér teát!
Táplálkozzunk tudatosan, kerüljük a feldolgozott, tartósított, élelmiszereket, a távoli tájakról érkezőket nagyon alaposan tisztítsuk meg, és válasszunk az évszaknak megfelelő, szezonális, természetes alapanyagokból ételeink elkészítéséhez!!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner