2020. január 30., csütörtök

AUTISTA ÖNÁLLÓSÁG MINDEN nAPPra!

Hat hónapig  utaztunk együtt a fiammal, hogy a középiskolába vezető, több átszállással nehezített útvonal bevésődjön, és felkészüljünk a váratlanul felbukkanó helyzetekre, pl. metrópótló busz, forgalom elterelés, baleset. Mert egy autizmussal élő bizonytalanná válhat, ha megváltoznak az addig jól ismert körülmények, és csak támogatással képes "rátanulni" a rutinra.


Okostelefonnal nekik is könnyebb lesz: DATA 
Digitális autonómia  támogatás az autizmus spektrumon elnevezésű projekt 2019-ben indult útjára, hogy a fejlesztésre kerülő applikáció az  autizmusban érintett személyeknek adjon segítséget mindennapi élethelyzetekben pl: otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben is

Az applikáció okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás óriási előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalmai módosíthatók, egyéni igényekre szabhatók!


Autisták tesztelték
A fejlesztés az érintettek és családjaik igényei szerint, az ő bevonásukkal valósult meg. A tesztelők számára a jelentkezési időszak lezárult, így az érintett személyek és családok hamarosan országszerte hozzájuthatnak az okostelefonokhoz és tabletekhez.

Az alkalmazás az egyéni szükségletekhez igazodva az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel.


Hogyan érhető el?
Az applikáció IOS és Android operációs rendszerrel működő mobilokon és táblagépeken lesz elérhető, ingyenesen. Letöltéséhez és a segítő tartalmak frissítéséhez szükséges internet hozzáférés, de a mindennapi használathoz nincs szükség internet kapcsolatra.

Miben fog még segíteni?
 A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, mint az önkiszolgálás, ügyintézés, egészségügyi ellátás, munkavégzés, tanulás, szabadidős tevékenységek és közlekedés.

A projekttel és az alkalmazás használatával kapcsolatos további információk itt olvashatók:
www.data.aosz.hu


Pápai Ildikó