2015. január 20., kedd

Az vagy, amit megeszel

Ildicoaching

A téli napok szürkesége, a tartós napfényhiány hangulatunkon is nyomot hagy, és rossz kedvünk  villámgyors oldására némi csokoládé vagy sütemény elmajszolása jelenti általában a megoldást. De honnan is jön ez az "önjutalmazó reflex"?
Gyermekkorunkból hozzuk, amikor drága szüleink édességgel igyekeztek bennünket vigasztalni, de egy betegségből való lábadozás idején is ezzel jutalmaztak bennünket. Az édességek hangulatra gyakorolt pozitív hatásáról senki sem bocsátkozna meddő vitába, de nézzük, mivel helyettesíthetjük őket:
Több vizsgálat szerint, ha magas glikémiás indexű ételeket eszünk, felszökik a vércukorszintünk, ami még több étel elfogyasztására késztet bennünket, és további hangulatingadozáshoz vezet. De mi is a glikémiás index: az élelmiszerek emésztése során a szervezet a szénhidrátokat glükózra, szőlőcukorra bontja. Ezt a vér a sejtekbe szállítja, az izmok energiához jutnak, a máj pedig eltárolja őket. A g.index egy számérték 0-100 között, amely a táplálékokat aszerint sorolja be, hogy  milyen hatással van a vércukorszintre, és hogy az élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. 
Minél alacsonyabb egy táplálék g.indexe, annál kevesebb glükózt juttat a szervezetbe, alig emeli a vércukorszintet, nem hizlal, és nem okoz kedélyingadozást.

Ha szeretnéd elűzni a téli lehangoltságot, és egészségesen táplálkoznál, a következő, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó táplálékokat válaszd:
-hüvelyesek, alma, körte, citrusfélék, kiwi, banán, teljeskiörlésű kenyérfélék, zsírszegény tejtermékek.
- rosszkedv ellen egyél halat is, hiszen omega 3-telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően növeli, a hangulatunkat befolyásoló szerotonin hormon szintjét a szervezetben,
- a zöld leveles zöldségek, spenót, sóska, folsav tartalmának köszönhetően bír vidámító hatással,
- a tojás aminosavai szintén fokozzák a szerotoninszintet, rántottaként, lágyan és főve, omlettnek, mindenhogyan jó,
- egy maréknyi dió, mogyoró, tökmag és pekándió pedig a legjobb édesség helyettesítők, naponta fogyaszthatod őket.
Ha azonban a fent említett ételek fogyasztása ellenére is úgy érzed, indokolatlanul lehangolt, feszült esetleg ingerlékeny vagy, bátran fordulj megbízható szakemberhez, akivel közösen feltárjátok a depressziós tünetek kiváltó okát.
Pápai Ildikó
életvezetési tréner