2015. január 15., csütörtök

Mindent a maga idejében

Ildicoaching

"Január a hónapok hétfője" - szokták mondani, és mint első hónap az évben, kiválóan alkalmas, hogy az elseje után megtett fogadalmak tükrében, újra áttekintsük a ránk váró feladatokat. Mindennapi életünk megtervezéséhez jó esetben kézbe vesszük a naptárat és bevéssük a teendőinket abban a reményben, hogy ezeket minél rövidebb idő alatt sikeresen meg tudunk majd oldani. Sosem lesz azonban ELÉG időnk arra, hogy mindent elvégezzünk, így érdemes olyan rendszert kialakítani, ami azokat a dolgokat helyezi előtérbe, amelyeknek legnagyobb pozitív hatása lesz az életünkben! 
Az átlagember azonban épp az ellenkezőjét teszi, gyorsan elvégzi rutinfeladatait, és a fontos, akár sorsfordító döntéseket addig halogatja, amíg észrevétlenül kicsúszik az időből!



Fordítsunk a megszokott rutinon, készítsünk tervet mindig a legfontosabbal kezdve, ehhez nyújt segítséget az "ABCDE" módszer:
A: Legfontosabb teendőink, ha ezeket nem végezzük el, nagyon komoly következményekkel kell szembenéznünk (pl. határidős munkák, tárgyalások)
B: Fontos teendők, ezek elmaradása is valamelyest negatívan befolyásolják életünket, de némileg halaszthatók(pl. email-re, telefonra válaszolás)
C:Azok a dolgok, amelyeket jó lenne megcsinálni, de semmi negatív hatása nincs az életünkre, ha elmulasztjuk (pl. otthoni rutinfeladatok, egy cikk elolvasása)
D:Azok a dolgok, amelyeket át tudsz ruházni másokra (pl. számla befizetése, kutya sétáltatás, bevásárlás)
E: Ezeket az elfoglaltságokat egyszerűen kitörölhetjük a mindennapokból, hogy felszabadítsuk az időnket(pl. tévé, internet előtt üldögélés)
Ha elkészítjük saját listánkat, figyeljünk rá, hogy  semmi ne térítsen el bennünket a sorrendtől, hiszen ha alulról kezdjük a feladatok feldolgozását, akkor sosem jutunk el a valódi változást hozó célokig. Ha kézben tudjuk tartani a teendőinket, az katalizátorként hat, megsokszorozza teljesítményünket. (további hasznos ötleteket találsz Brian Tracy: Személyes hatékonyság c. könyvében)
Pápai Ildikó
életvezetési tréner