2015. február 11., szerda

Miért jó a nyári tábor?

"Anyaaa, felhívom a varázslót, hogy tekerje vissza az időt 2014. augusztusra, hogy menjek az úszótáborba!"- mondja a kamasz fiam, akit 10 évesen engedtem először táborozni. Február van, és a gyerek alig várja a nyári vakációt, ami talán most még távolinak tűnik, de ha azt mondom, hogy alig múlt karácsony, és nyakunkon a húsvét, akkor szembesülünk igazán az idő múlásával. A tanév végével pedig a családok többségének komoly logisztikai gondot jelent a gyerekek 2,5 hónapos "szabadsága".

Még jó hogy vannak nyári táborok, amelyeket ma már nemcsak az ovi és az iskola szervez, de a kézműves, túlélő, foci, és vitorlás táboron át  a "királylányképzőig" már óriási a választék. 
Hogy reális képet kapjunk a tábori kínálatról, nem árt a szűk baráti körünkben tájékozódni, mert ez tűnik a leghitelesebb forrásnak, na és a gyerek véleménye. Érdemes kikérdezni őt is, hogy épp mihez lenne kedve, mert ahol már tavaly is szenvedett, oda ne fizessük be idén.

Fontos az is, hogy ha már tábor, akkor ne a munkahelyünkhöz legközelebb eső gyerekmegőrzőt válasszuk! Legyen a tábor friss levegőn, legyen játékos, de ha mindenképp ragaszkodunk a "szellemi épüléshez", akkor fejleszthet is. Egy kicsit.
 Bár én Vekerdy Tamással értek egyet, aki a következőt mondja: "A jó lehetőségekkel, változatosan eltöltött idő az, ami pihentet, ilyen a nyári vakáció.Tanuláspszichológia tény, hogy egyes tanulási szakaszok után szünetet kell tartani, hogy a korábbi tudás be tudjon rendeződni az agyunkba, és ez a szünetekben megy a legjobban." - teszi hozzá a népszerű gyermekpszichológus. Szóval tanulni tilos!
És hogy milyen a jó nyári tábor?
Szerintem az, ahová a gyerek már februárban el akar menni!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner