2015. február 18., szerda

POST-OLOK, TEHÁT VAGYOK!

"A facebook-ot be kéne tiltani, mert egyesek még azt is kiposztolják, ha lezuhanyoztak!"-mondta indulatosan egy barátnőm, aki csak néhány hete adta meg magát a civilizációs nyomásnak, hogy végre letegye virtuális névjegyét a világban.
Az 1965 és 1979 között születettek, mint Ő, és jómagam is az X, az 1980-1995 közöttiek az Y, az 1996 után születettek pedig már  a Z generáció tagjai, és őket kísérjük oviba reggelente. - mondják a szociálpszichológusok. 

Én, mint internet-tanult X generációs időnként összeomlok, ha öt próbálkozás után sem tudom regisztrálni magam egy oldalon, de ugrálok örömömben, ha megtalálom fb-on hajdani, gimnáziumi barátnőmet. A mai kamaszok pedig már alsóban mobilt kaptak, és úgy dobálóznak a selfie, instagram, bluetooth szavakkal, mintha egy új világnyelv lenne születőben. És ezt még lehet fokozni, ha az öt éves gyerek okostelefont kap karácsonyra, mert akkor legalább nem a szülők készülékeivel "játszik"!
A mai gyerekek cyberszocializálódtak, olvasom egy netes írásban, és ha esténként szörfözöm a facebook-on, akkor azt látom, hogy a fiam osztálytársai nem egy, de négy-öt fotót is megosztanak magukról, egy órán belül. 

A jelenségnek ijesztőbb vetülete, amit a szakemberek "cyberbullying"-nek neveznek. A "LIKE, HA TE IS UTÁLOD!" - című felhívások néhány éve jelentek meg külföldön, és sok gyerek találta szórakoztatónak, hogy épp aktuális ellenségét így próbálta kiközösíteni. Arra nem gondoltak a kamaszok, hogy érintett társukat visszafordíthatatlan stresszhatás érheti.
  Sok szó esik arról, hogy mit, és mennyit nézzen a gyerek, 
 hol lehet az  "arany középút", hiszen hátat fordítani a netnek már nem lehet.
Ezt a középutat igyekszik megtalálni az a kínai törvényjavaslat, amit a közelmúltban fogadtak el:
"Jogi eljárással és pénzbüntetéssel sújthatók a szülők Tajvanon, akik nem szabnak határt gyermekeik televíziózásra, videójátékra, és okostelefonozásra fordított szabadidejének. A jogszabály a 2 év alatti gyermekek esetében teljesen megtiltja az elektronikus készülékek használatát, a 18 év alattiakra vonatkozóan pedig megtiltja, hogy az "ésszerűséget meghaladó" időtartamon túl használják a készülékeket. Egy tajvani szemorvos pedig hozzáteszi, hogy az apró készülékek és tabletek elterjedésével nőttek a gyermekpopuláció szembetegségei. A törvény szerint a szabályt sértő szülők 80  - és 440ezer forintot érő tajvani dollárra büntethetők.
Arról nem írt a cikk, hogyan ellenőrzik a szabály betartását a tajvani családokban, és elképzelni sem tudom. Egy valami azonban mégis a törvény mellett szól:  gyermekeink testi és szellemi egészségének megőrzése, - ésszerű határokon túl is -,  a mi felelősségük!  
Pápai Ildikó
életvezetési tréner