2015. február 3., kedd

Szalagos fánk és maskarádé

Február, bolondság, mulatság!  Ne siettessük a telet, inkább farsangozzunk egyet.


Ki milyen jelmezzel készül? Tündér, királylány, kalóz, katona, varázsló vagy éppen pókember? Ti beéritek ennyivel? Vagy mégse?

A helyzet nem könnyű. Pár éve még úgy gondoltam, mifelénk ezek az elcsépelt jelmezek nem fognak dívni. Majd megrugóztatjuk szépen az agyunkat és megmutatjuk a világnak micsoda ötletarzenállal bírunk. Lesz kreativitás és nemulass, csak győzzük kivitelezni.
Évről évre meg is kérdezzük a csemetéket, mik szeretnétek lenni idén? Hát, még nem tudjuk. De mégis? Valami... (köszi)
Általában az 5. ilyen kör után, lépünk akcióba. Gyerekek nyakunkon a jelmezbál, mégis valami ötlet, kívánság? Csend, vállrángatás a válasz. Jó, akkor mit szólnátok hozzá, ha.... vagy... A fogadtatás mérsékelt lelkesedéssel társul. Mindig akad egy ici-pici de, ami befurakszik közénk.
Jó, de az uncsi..., á az dedós, az meg hülyeség. Ok legyen az, de ne úgy csináljátok, valahogy máshogy.

Végül előrukkolnak a tutival, én pókember szeretnék lenni, én meg lovag jó? De miért? Nem lehetne valami más?
Végül megtörten, lesújtva kotorászhatunk az egykori családi jelmezkölcsönző maradványkészletei között, mígnem rálelünk egy nyamvadt pókember jelmezre, majd egy lovagéra. Kérdés már csak az, tudunk-e olyan gyorsan érkezni az oviba, hogy mi lehessünk a námber ván pókember a csoportban? 

Idei szezonban megcsillanni látszik, a változás halvány reménysugara. A suli buliban valamely olvasmány vagy mese alapján kell majd jelmezt választaniuk, készíteniük a gyermekeimnek. Talán sikerül elszakadnunk a genetikusan kódolt örökzöld slágerektől. Lehetünk végre valahára harisnyás pippi vagy nyakigláb apó. Ne adjátok fel a reményt!
A szalagos fánkról meg szó sem esett. Azért ki ne hagyjátok, fontos kelléke a banzájnak.


Egyébként tudtátok, hogy a farsang nem is februári vigasság? Farsangnak a vízkereszttől hamvazószerdáig (40 napos böjt kezdetéig) tartó mulatság időszakát nevezik. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, ünnepségek ideje ez. A jól ismert és kedvelt jelmezes mulatság, a karnevál jelzi a farsang végének közeledtét, ezért is nevezik más néven a farsang farkának. A karnevállal nem csak a farsangot, de magát a telet is búcsúztatják.