2015. április 14., kedd

HÉTKÖZNAPI SZÓPÁRBAJOK

Nyugalmas, vacsora utáni hétfő este. Edit hív, neki 20 óra után olcsóbb. Beszélgetünk, nevetgélünk. Férjem nagyjából fél kilenckor betoppan, felhúzott szemöldökkel "kérdezi", kivel beszélek,  hangtalanul artikulálva mondom ki a "tesóm" szót. - "Megint?" -kérdezi most már hangosan a családfő, majd hozzáteszi, "tegnap találkoztatok, ugyan mit felejtettetek el?"
Sokan sokféleképp leírták már, hogy nők és férfiak beszédszokásai nagyon különbözőek. A nők száját 6-8000 szó hagyja el naponta, a férfiak mindössze 2-4000 szót használnak.
(110 ezer szót tartalmaz a Magyar Nyelv Nagyszótára)
"Amíg a férfiak információt közölnek, addig a nők beszélgetnek."- mondja Szendi Gábor, A Nő felemelkedése és tündöklése című könyvében, majd ennek evolúciós magyarázatát is elénk tárja: "A beszéd jó eséllyel a pletykálkodásból fejlődött ki, és a kurkászás ember megfelelője. A majmok egymáson végzett egészségügyi kapirgálása valójában a szociális béke fenntartását szolgálta, és növelte a kötődést serkentő hormon, az oxitocin termelődését. Az ősi törzsek maximum 150 főből álltak, ennyi ember már nem tudta a másikat naponta végigkurkászni, így maradt a beszéd, mellyel egymás lelkét tudták kölcsönösen vakargatni. Miközben a férfiak a vadat hajkurászták, és elég volt annyit ordítani társuknak, hogy "arra menj!", addig a nők a gyűjtögetés és gyereknevelés közben sokkal szofisztikáltabb csevegést alakíthattak ki. A beszédben tehát a nők azért jobbak, mert a bal agyféltekéjük feltehetőleg gyorsabban fejlődött."

Hogy ki, és mennyit beszél, az természetesen függ a társas szituációtól, a neveltetéstől is. Férfiaknak egymás közt jobban megered a nyelve, ha sportról, autókról, fociról, praktikus kütyükről és nőkről van szó. Egyes vizsgálatok  szerint pedig a több éve együtt élő házaspárokra jellemző, hogy  "kevés" közös idejük  80%-ban nem a kapcsolatuk jelenéről, jövőjéről, sokkal inkább a gyerekek és az otthon körüli teendőkről beszélnek.
És miért szeretnek igazán hosszan beszélgetni a nők? Egészen egyszerű a válasz: mert örömet okoz számukra. És nemcsak beszélni, de másokat hallgatni is.  Ez a jelenség az agy biokémiájában keresendő.
Beszélgetés közben dopamin és oxitocin szabadul fel, a dopamin vegyület az agyi hálózatok örömközpontjait stimulálja, az oxitocin hormon pedig a kapcsolatok beindítója, és "kötőanyaga" is.
Szóval lányok, félre a lelkiismeret furdalással, ha órákig csevegünk telefonon, vagy egy kávé mellett a barátnőnkkel, hiszen csak egy biológiai igénynek teszünk eleget:  az agyunk "örömközpontját" stimuláljuk!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner