2015. május 28., csütörtök

MENNYIT MOZOGJON A GYEREK?

Tudjátok, hogy egy egészséges, 2 éves kisgyermek 11 km-t megy naponta, míg egy átlagos felnőtt mindössze ötöt?


Az adat engem is meglepett, és épp ez volt a szándéka annak a filmnek, amit a BBC tévécsatorna készített néhány évvel ezelőtt arról, mennyi a gyerekek mozgásigénye? A filmben egy édesanya arról mesélt, hogy 5 éves kisfiát semmivel sem tudja lekötni, néhány perces foglalkozás után már ugrál, hisztizik. A szakemberek semmi egyebet nem tanácsoltak a mamának, minthogy naponta 1 órát sétáljon a gyerekkel, ill.  keressen életkorának megfelelő mozgásformát.
Egy másik vizsgálat, az IDEFICS - magyarul: Az életmód egészségre gyakorolt hatásainak azonosítása és megelőzése gyermekeknél és csecsemőknél elnevezésű kutatás keretében, amelyben a vérnyomás, a koleszterinszint, és a bőrredő vastagságának mérése szerepelt, arra az eredményre jutottak, hogy a 2 és 9 év közötti európai gyerekek 15%-a van kitéve a későbbi szív-és érrendszeri betegségek várható kockázatának.
A szakemberek ajánlása szerint a 6 év alatti fiúknak napi 70 perc közepes-intenzív mozgásra, míg a 6-10 év közöttieknek legalább 80 percnyire lenne szüksége. A lányoknak napi 60 perc közepes-intenzív, váltakozó mozgás lenne az ideális.
Serdülők esetében napi, min. 80 perc ajánlott, de a legfrissebb európai kutatás szerint (Helena projekt) a tizenéves fiúk  57%-a, és a serdülő lányok mindössze 28%-a teljesíti, saját bevallása szerint a napi, legalább 60 perces fizikai aktivitást!

Mivel anyaként magam is kamasz fiút nevelek, a mozgás- ill. társaskapcsolat-szegény életmódért itt és most, nyilvánosan a számítógépes játékok elterjedését teszem felelőssé. 

Kedves Szülőtársaim, ezúton bátorítok mindenkit, hogy a közelgő nyári szünet idejére száműzzék otthonukból a virtuális játékok és konzolok garmadáját, de legalább szabjanak időkorlátot a használatukra vagy járjon zsebpénz megvonással, ha nem tudnak lemondani róla!
És ha már mozgás, akkor ne feledjük, hogy egészséges felnőttek számára az ajánlott, heti, 150 perces, mérsékelt intenzitású testmozgást végezhetjük együtt a gyerekeinkkel, pozitív példát adva ezzel a jövőre!
Biciklire, úszásra, túrázásra fel, egészségünkre!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner