2015. augusztus 14., péntek

FESZTIVÁLOK, AMELYEKET LÁTNI KELL!

Egyes újságcikkek és neten megjelenő írások már az iskolakezdéssel riogatnak, de nem szabad bedőlni nekik, hiszen az augusztus még számtalan, izgalmas programot tartogat.
A zenei fesztiválok mellett, amelyekről lépten-nyomon beszélünk, érdemes figyelmet szentelni a tradicionális, Európában egyedülálló, történelmi fesztiválokra.
 Íme néhány, ahová megéri elruccanni.
VÉGVÁRI VIGASSÁGOK, Eger
A híres 1552-es ostrom és hős várvédőinek szelleme éled újjá, korhű jelmezek, fegyverek bemutatójával, vitéz próbával, hagyományőrző játékokkal és kirakodóvásárral! Közel 150 vitéz katona eleveníti fel a vár egykori, törökök elleni védelmének jeleneteit.
Egri Vár, augusztus 14-16. egrivar.hu


BOR-MÁMOR-BÉNYE
A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválja, ahol a borkóstolás, az éttermek, a koncertek az erdőbényei borászok árnyas  kertjeiben zajlik. A fesztiválon nemcsak családosokra gondoltak, de baráti társaságok is élvezhetik a valódi házibuli hangulatot, és a finom borokat esténként.
Erdőbénye, augusztus 14-16. tokaj-turizmus.hu


MESTERSÉGEK ÜNNEPE, Budavári Palota
Augusztus 20-a elmaradhatatlan színfoltja a magyar népművészet gyöngyszemeit megismertető rendezvény, ahol nemcsak a hazai zenei folklórral, de régi korok ízeivel, játékudvarral, pásztorpihenővel, kézműves termékekkel, és kenyérszenteléssel is várják a látogatókat.
Budavári Palota, augusztus 20-23. mestersegekunnepe.hu


CSOKOLÁDÉFESZTIVÁL, Szerencs
Idén 8. alkalommal lesz csokifesztivál Szerencsen. A kóstolás mellett kalandpark, csokiszobrászat, kiállítás, vásár, és élő koncertek színes programja lesz megtekinthető. Igazi családi program!
Szerencs, augusztus 21-23. csokoladefesztival.hu


SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL, Szombathely
A közel kétezer éves város, az egykori római Pannónia Provincia székhelye volt. A városon futott át a híres kereskedelmi útvonal a Borsotyánkő-út. A jelmezes karnevál a hatvanas években nagy eseménynek számított, majd hosszú évtizedekre eltűnt. A város vezetése 2000-ben élesztette újjá, az ókori Savaria hangulatát. Látunk majd  jelmezes felvonulást,  gladiátor tornát, korabeli színházat, kézműves vásárt, borutcát és színvonalas zenei programokat. A nyárutó legnépszerűbb programja, nem beszélve a híres, karneváli kenyérlángosról, a langallóról, amit nem szabad kihagyni!
Szombathely, augusztus 27-30. savariakarneval.hu




Jó szórakozást!!
Pápai Ildikó