2015. október 12., hétfő

GYÓGYNÖVÉNYEK, OLAJOK A NÁTHASZEZONRA

A patikában, sorban állva döbbentem rá ma reggel, hogy az ősszel együtt megérkezett a különböző légúti fertőzések szezonja is. A körülöttem állók néhányan, és jómagam is, orrspray-t és torok fertőtlenítőt vásároltam. Persze tudom, hogy fűben-fában az orvosság, de mégis mindig ez tűnik a legegyszerűbben, leggyorsabban kivitelezhető megoldásnak. Mégis, picivel több odafigyeléssel, és a természet erejével is képesek vagyunk megelőzni és kikúrálni őszi nyavalyáinkat.
A gyógynövények teaként, és illóolaj formájában jótékonyan hatnak szervezetünkre, és ma már az orvosok is javasolják,
 - a mi gyerekorvosunk évek óta -, hogy a gyógyszeres kezelést ily módon egészítsük ki.

Az Enchinacea - bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövény, mert fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását már az antibiotikumok előtt alkalmazták a népgyógyászatban. Tea, tinktúra, szirup formájában megelőzésre, de kezelésre is használható.
Hársfa: idegnyugtató, köptető, nyákoldó hatása révén szinte mindenfajta torokbántalomra használható, és kiváló méregtelenítő, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Édesanyám esküszik rá, mi csak ezt ittuk gyermekkorunkban, és sosem voltunk influenzásak.
Kakukkfű: tüdőre és hörgőkre kifejtett jótékony hatása miatt a köptető teák fontos alkotó eleme, de illóolaja inhalálásra, párologtatásra is alkalmas.
Eukaliptusz: nátha-és köhögés elleni készítmények, torokfertőtlenítők alkotórészeként használják, de párologtatással légzéskönnyítő, fertőtlenítő hatása is érvényesül.
Teafa:komoly vírusellenes hatása mellett baktérium-és gombaölő, így a beteg által használt helyiségek, tárgyak fertőtlenítésére is kiválóan alkalmas, megtisztítja a levegőt a kórokozóktól. Természetes antibiotikum!!! 
Ginzeng: javítja az erőnlétet, segíti a betegségekből való lábadozást, több ponton is támogatja az immunrendszert.
Homoktövis: kiemelkedő C-vitamin forrás, de B-E-K-és F- vitaminban is gazdag. Lekvár, szörp, olaj, és őrlemény formájában is fogyasztható, felgyorsítja a gyógyulást!
Citrom: sok jó tulajdonsága mellett még remek lázcsillapító is, illóolajként elpusztítja a szobában megtelepedő, káros mikroorganizmusokat, és persze természetes C-vitamin forrás! Hatóanyagai csak langyos teában érvényesülnek!!
Közismert tény, hogy a magyar ember mézes, citromos teával kúrálja magát nátha-és influenza esetén, de a fenti gyógynövények széles választéka is bizonyítja, hogy érdemes beszerezni belőlük néhány csomaggal. 

Figyelem: a gyógyteákon mindig olvassuk el az elkészítés módját!!  Illóolajok esetében pedig fontos tudni, hogy gyógyászati célra csak 100%-os tisztaságú olajokat használjunk. 
Inhaláláshoz 10-15 cseppet tegyünk fél liter forró vízhez, majd hagyjuk kissé kihűlni alkalmazás előtt. Aromafürdőhöz 6-10 csepp olajat keverjünk össze egy evőkanálnyi tejszínnel, zsíros tejjel, ezt keverjük hozzá kézmeleg vízhez, és 20 percnél tovább NE üljünk benne!
Illatlámpába 3-4 csepp illóolajat csepegtessünk a vízbe, az elpárolgott vizet mindig pótoljuk, de 2 óránál tovább NE párologtassunk egy helyiségben!
Használjuk a természet erejét, teázáshoz, párologtatáshoz, és finom aromafürdőkhöz, így ez az évszak sem lesz olyan barátságtalan!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner