2015. december 15., kedd

KARÁCSONY VAGY AMIT AKARTOK

"Kacsa legyen vagy hal? Persze, káposzta is lesz, de mi legyen 24-én?"- hallgatom akaratlanul is az orvosi rendelőben mellettem ülő nagymamakorú néni telefonbeszélgetését. Szó szót követ, majd picit ingerültebben azt mondja:"Legyen, amit akartok!"- ezzel a végszóval búcsúzik.
Karácsony előtt néhány nappal már mindenki magasabb fordulatszámon él, nagy a hajtás a munkahelyeken, a férfiak az utolsó percekig dolgoznak,  minden családban van egy ünnepi forgatókönyv, ami jobbára generációkról öröklődik, és aminek sziklaszilárd alapköve, hogy a nő mindennel készen van szent estére.

Majd elérkezik a várva várt nap, és sok család ilyenkor "dobja be törölközőt!" 
A párterápiával foglalkozó Baktay házaspár egy interjúban mesélte, hogy az ünnepek és a családi válságok összefüggnek, hiszen ilyenkor nagyobb teher van a házasfeleken, több napig vannak "összezárva", és a konfliktusok kiéleződhetnek. Válóperes ügyvédek szerint is több megkeresés érkezik hozzájuk az esztendő végével, mert a párok már "tiszta lappal" szeretnék kezdeni az új esztendőt.
Szerencsére látok magam körül meglepően jó példákat is, az ünnepi stressz kivédésére. Kisgyermekes barátaink már több éve elhatározták, hogy csak a kicsiknek vesznek ajándékot, számukra az ő örömük az igazi meglepetés. Nálunk a jelképes összeg vezet egy ideje, ellenben  jókat főzünk együtt! 

Visszatérő újságtéma, hogy ne vegyünk semmit, inkább saját kezűleg készítsünk ajándékot szeretteinknek. Ahogy belelapozok a csokoládébonbonok, mogyoróvajas trüffelek, és mentás étcsokoládélapok világába, megszólítva érzem magam, hét végén beindítom saját csokimanufaktúrámat.

  • "Ha a mai ember csak egyszer, isten igazából átélt már egy meghitt, karácsonyi élményt, az tudja, hogy a szeretetre való képesség üzenetét hordozza, de a gyerekeké leginkább ez az ünnep." - cseng a fülemben Müller Péter gondolata.

Igen, tanulhatnánk a gyerekektől. Átemelhetnénk valamit abból az áhítatból és felhőtlen örömből, ami az ő arcukon bontakozik ki. Ez a boldogság felülírja még a legkomorabb gondokat is.
És nem dől össze a karácsonyfa sem, ha nincs négyfogásos vacsora, kevés a bejgli, és a fürdőszoba sem lett fényesre sikálva. Ne zombiként nézzünk bele a fényképezőgép lencséjébe, élvezzük az ünnepet kötöttségek nélkül.
Oldott Karácsonyt Kívánok Mindenkinek!


Pápai Ildikó
életvezetési tréner