2016. január 8., péntek

365 JÓ OK A BOLDOGSÁGRA

Egy héttel Szilveszter után azt olvasom egy internetes felmérésben, hogy a magyarok fele optimista 2016-ot illetően, a megkérdezettek 48%-a boldogabbnak jósolja az idei évét a tavalyinál.
Eltűnődöm, mit is érthetünk az alatt, hogy "boldog"?

Egészséget, biztos egzisztenciát, jólétet, harmonikus párkapcsolatot, önmegvalósítást,  alkotást, tenni akarást másokért? Természetesen hosszan folytathatnám a felsorolást, hiszen a családból hozott örökségünk, és a menet közben kifejlődött "boldogságelméletünk" nagyban támogathat, de akár gátolhat is bennünket abban, hogy felnőttként megtaláljuk az elégedett élet kulcsát.
Vagy ha úgy tetszik, az "életfeladatunkat".
Hogy egyesek mitől, mások miért nem boldogok, arról sok önsegítő könyvben olvashatunk, és egyéni nézőpont  kérdése is. Annyi bizonyos, hogy már az esztendő utolsó napjaiban feldereng bennünk, vajon mit hozhat az újév?
Mi az, amit végleg leteszünk, továbbgörgetünk, mik azok a vágyak, vállalások, melyekhez most érkeztünk el, és amiket azonnal cselekvésre váltanánk. Mielőtt abba hagynád az olvasást, nem az ilyenkor szokásos újévi fogadalmakról beszélek, sokkal inkább egy értelmes, elégedett élet alkotó elemeiről.
"Gondolkozz papíron!" - mondja Brian Tracy, Amerika és Nyugat-Európa legismertebb menedzseroktatója, tréner, író.

"A felnőtteknek csupán 3 százaléka vet papírra pontosan megfogalmazott célokat. Ezek az emberek ötször, de akár tízszer annyit képesek megvalósítani a vágyaikból, mint azok, akik sosem veszik a fáradtságot, hogy végig gondolják, és leírják hová akarnak eljutni."
Nos, coach identitásomnál fogva hiszek az írott szó erejében, és diszkrét presszióval kértem a családom, írják le az idei vállalásaikat.
Kamasz fiam villám gyorsan végzett, listája tetején ez a szó állt: JÁTÉK. A papír alján: Tanulás. Kérdeztem, nem cserélte-e fel véletlenül a két szót, mire azt felelte: "Nem, nekem a játék az első!"
Talán nem haragszik meg Brian Tracy, ha ezúttal a gyereknek adok igazat. Mert akármilyen célt, feladatot, tűzünk is ki magunk elé, igyekezzünk megmaradni a realitások talaján, és néha álljunk meg egy pillanatra, kérdezzük meg magunktól: - valóban ezektől a lépésektől leszek sikeresebb, boldogabb?
Mert a nagy dolgok mindig kis dolgokkal kezdődnek, és hétköznapi teendőink közben szinte észrevétlenül születnek meg, akár sorsfordító döntéseink. A görcsös akarás és a tudatos tervezés mellett néha hagyjuk magunkat elveszni egy pillantásban, egy találkozásban, egy hedonista délutánban, az életnek nevezett izgalmas társasjátékban.
TARTALMAS MINDENNAPOKAT, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK!!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner