2016. május 3., kedd

A VÉRCUKORSZINT HINTA

Néhány hete, minden délután olyan enerváltság és farkaséhség fog el, amit eddig csak nutellás palacsintával tudtam csillapítani, és gyakorlatilag törzsvásárlója lettem az utca végén található palacsintázónak.
 Hogy mégis mi lehet az oka ennek a szénhidrát iránti rohamnak, utánanéztem:
Ha gyakran fáj a fejünk vagy kedvetlennek, esetleg hosszabb távon "depressziósnak" érezzük magunkat, előfordulhat, hogy alacsony a vérnyomásunk. Amikor a szervezetnek glükózra van szüksége felléphet szédülés, szorongás, kézremegés, végtaggyengeség, és akár homályos látás is. A gyerekek és felnőttek vércukorszintje egy napon belül többször ingadozhat, és a mai, túlzsúfolt életmódunkra jellemző random táplálkozás is sokat ront a helyzeten, de kiválthatja  hosszabb fogyókúra is. Alacsony vércukorszintnél ösztönösen szénhidrátokban gazdag élelmiszereket kívánunk. Ezeket a szervezet villám gyorsan feldolgozza, ami azonnali energialöketről gondoskodik. Rövid idő elteltével azonban újra éhesek leszünk, hiszen a vércukorszint pillanatok alatt lesüllyed, az inzulin felszabadulása után.

Valami hasonló történik akkor is, ha valaki hosszabb időn keresztül túlságosan kevés kalóriát vesz magához, a szervezet ilyenkor is farkaséhséggel reagál.
Ennek oka, hogy a szervezet túlélésre van programozva:
- ha korábban energia dús, zsíros vagy cukrosabb táplálékhoz volt hozzá szokva, akkor ezután is erre vágyik.
Ha nem szeretnénk, hogy vércukorszintünk ingadozzon, és ettől ingerlékenyek legyünk, akkor igyekezzünk betartani a napi háromszori étkezést, kerüljük az édes táplálékokat, mert a sok cukor csak az egekig löki a vércukorszintet, hamarosan újra éhesek leszünk!
Ha nincs időnk egy teljes főétkezésre, akkor vegyünk magunkhoz teljes kiőrlésű termékeket, saját készítésű müzlit, olajos magvakat, akár két étkezés között is fogyaszthatjuk ezeket. Nagyon jó hatással van a vércukorszintre a hüvelyes zöldségek fogyasztása, a natúr joghurt, a dió-mogyoró-mandula, a barnarizs és az articsóka is, mert a cukor szépen fokozatosan szívódik fel a szervezetben, nem okozva éhségrohamokat.
Együnk naponta 5-6 alkalommal kisebb mennyiségeket, és az energiánk megtartására fehérjedús tápanyagot is vigyünk be a szervezetbe például csonthéjas gyümölcs, hús és hal fogyasztásával.
Már előző este "tervezzük" meg, mit fogunk másnap fogyasztani, ezzel elkerülhetjük az éhezést, és megfelelő energiához juttathatjuk szervezetünket!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner