2016. június 28., kedd

HIDRATÁLÁS KÍVÜL- BELÜL

Átizzadt pólók, ingek, verejtékező halántékok a megállókban, állomásokon, buszpályaudvarokon. Látványra nem valami esztétikus, egyéb kellemetlenségeiről nem is beszélve, és a kánikulában ritkán jut eszünkbe, hogy  mindez az emberi  test egészségének szerves része.
 De miért is verejtékezünk?
Bőrünk hőháztartása változik meg, ha nő a külső hőmérséklet vagy fokozott, fizikai igénybevételnek tesszük ki magunkat, de betegség kísérő tünete is lehet. A meleg érzet a hipotalamuszt stimulálja, ami jelet küld a verejtékmirigyeknek, ezek pedig azonnal elkezdenek párologtatni, ami a bőr alatt található 2-5 millió verejtékmirigy segítségével történik. Ilyen mirigyek a testen mindenhol vannak, de kézen, homlokon, lábfejen nagyobb számban helyezkednek el. Testünk hője tehát kipárolog, ezzel védve szervezetünket a túlmelegedéstől.

Mi idézi elő a testszagot?
Az emberi verejték 99%-a víz, a maradék 1% konyhasó és egyéb ásványi anyagok. A kellemetlen testszagért felelős ún. olajos összetevőket a testen élő baktériumok fokozatosan lebontják, ilyenkor keletkezik a testszag. Intenzitása nagyban függ attól, hogyan táplálkozunk, hiszen izzadás során a testünk méregtelenít, az elfogyasztott káros anyagok ilyen formában is távoznak a szervezetből. Érdekes tény, hogy a nők szervezete hatékonyabban kezeli a vízháztartásukat, így ők jóval később kezdenek el izzadni, mint a férfiak.
Egyes vizsgálatok szerint egy átlagos felnőtt 0,8-1,4 litert izzad edzés vagy nagyon magas hőmérséklet mellett, de ez függ a fizikai aktivitástól és a testsúlytól is. 
Mit tegyünk az izzadás csökkentésére?
Semmiképp ne használjunk izzadásgátló dezodorokat, mert meggátolják testünk természetes hőleadó, méregtelenítő folyamatait, ezért alkalmazását próbáljuk minimálisra csökkenteni. Belsőleg gyógyteákkal is mérsékelhetjük az izzadást, pl. a zsálya, bazsalikom, citromfű és fekete tea, utóbbi tannintartalma miatt képes csökkentetni az izzadást, ihatjuk langyosan, hidegen, limonádéként elkészítve is.
Mit igyunk, hogy az elpárologtatott vizet pótoljuk?
Cukros, és mesterséges színező anyagot tartalmazó italokat, és alkoholt semmiképp, mert csak fokozzák a szomjúságot. Verejtékezés során értékes ásványi sók is eltávoznak szervezetünkből, ezért előnyös, ha csökkentett ásványianyag tartalmú vizeket választunk, és ezeket akár 100%-os gyümölcslevekkel, zöldséglevekkel is keverhetjük. Kiváló szomjoltók, és mivel alacsony kalóriatartalmúak, fogyni vágyóknak is ajánlott. Magyarországon a csapvíz igen jó minőségűnek mondható, tehát ne féljünk attól, ha időnként azzal kell megtölteni a kulacsunkat.
Egy átlagos, egészséges emberi szervezet 0,8-1,2 liter folyadékot képes felvenni óránként, ha nincs fizikai megterhelésnek kitéve. Extrém esetekben, például kánikulában azonban naponta 2,5-3,5 liter folyadék bevitele ajánlott, tea, leves, víz, gyümölcslé formájában!

Figyeljünk arra,hogy a nyári melegben a kisgyermekek és az idős emberek is elegendő folyadékot kapjanak,  ellenkező esetben fejfájás, rosszullét, hőguta is jelentkezhet!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner