2016. szeptember 29., csütörtök

BUDAI BARANGOLÁSOK - PESTI SÉTÁK NEMCSAK HÉTVÉGÉRE!

Mióta a gyerek a Normafához jár iskolába, nemcsak a korán kelés -egész napon átívelő - jótékony hatását érezzük, de nap mint nap rácsodálkozunk a Budai-hegyek festő szépségére.
Amikor a pesti ember kirándulni vágyik, de nem szeretne órákat utazni, szinte magától értetődik, hogy felmegy a Normafához. Busszal, gyermekvasúttal, biciklivel, autóval egyaránt meg lehet közelíteni, és az "egészségügyi" sétán túl, sportolásra is kínál lehetőséget.

Amit már kevésbé tudunk a helyről, hogy a legenda szerint 1443-ban, Mátyás király születésének évében sarjadt az a sokat megélt bükkfa, amelyről a nevét kapta. A fát eredetileg Viharbükknek hívták, és átnevezése akkor történt, amikor 1840-ben Schódelné Klein Rozália énekesnő a lombjai alatt énekelte el Bellini, Norma című operájának nagyáriáját.
A fa, ültetése után majdnem ötszáz évig tartotta magát, amikor 1927. június 19-én kidőlt. A régi fa helyén ma emléktábla áll, Devecseri Gábor költő néhány sorával.
A Normafa Budapest egyik "zöld védőbástyája", amelyet panorámája és különleges formájú és méretű bükkfái, tölgyei tesznek egyedülálló kirándulóhellyé. A Normafa tengerszint feletti magassága 477 méter.
www.wwf.hu
Szinte már közhelynek számít, hogy "menjünk fel a Gellért-hegyre", pedig nem sok  európai főváros büszkélkedhet ilyen domborzati viszonyokkal. A Duna jobb partján álló, 235 méterrel a tengerszint fölé magasodó  hegy, a folyóra néző meredek sziklafal, és a tetejéről nyíló pesti panoráma páratlan látvány. Az UNESCO a Gellért-hegyet a tetején fekvő Citadella erőddel, a budai Várheggyel a Világörökség részévé nyilvánította 1987-ben. 

A legenda szerint 1046-ban a hegy sziklás, dunai oldaláról lökték a mélybe a Vata-féle pogánylázadás résztvevői a hittérítő Gellért püspököt. Bár a legenda valóságtartalma megkérdőjelezhető, a 15. századtól a hegyet Szent-Gellért-hegynek is szokták nevezni.

Földrajzi névként kötőjellel: Gellért-hegy, a városrész neveként egybe: Gellérthegy - is írhatjuk.
És hogy miért szeretünk újra és újra felmenni a hegynek nevezett dombra, hát azért, mert rusztikus és patinás villáival, "történelemszagú" , kanyargós kis utcácskáival, panorámájával mindig rabul ejt bennünket.
hu.wikipedia.org
Budapest pedig  még számtalan titokzatos, izgalmas helyet tartogat, és ami mellett mindennap elmegyünk, azt egy szórakoztató, tematikus, városi sétával, szakavatott vezetők segítségével,  2-3 óra alatt  megismerhetjük. Kiváló program családi-baráti, iskolai közösségek számára, de ajándékba is adható!!!
 A "Budai barangolások-Pesti séták" témáit, időpontjait a következő oldalon lehet megtekinteni:
https://www.facebook.com/Budai-Barangol%C3%A1sok-Pesti-S%C3%A9t%C3%A1k-1082602828488243/?fref=ts