2016. szeptember 23., péntek

FEJLESZTÉSRE SZORUL A GYEREK? - NÉHÁNY JÓ TANÁCS A VÁLASZTÁSHOZ!

 Ma már bátran kijelenthetjük, hogy nincs átlagos gyermek, és minden gyermek fejlődési ütemében vannak eltérő periódusok. A„protokoll” és a diagnosztikai eljárások fejlődése azonban arra hívja fel a figyelmünket, hogy  a beszéd- és egyéb készségfejlődési elmaradás minden esetben fejlesztést igényel. Amikor óvodás vagy kisiskolás gyermekünket az intézmény nevelési tanácsadóba,  illetve szakértői bizottsághoz küldi megijedünk, elbizonytalanodunk, vajon a szakemberek által javasolt fejlesztések közül melyiket válasszuk? 
A körültekintő szülő ilyenkor körbekérdez, hátha valaki tud ajánlani olyan helyet, amivel elégedett. A személyes tapasztalton túl mégis hasznos, ha tudjuk, mit jelentenek a terápiás szakkifejezések. 
Lássuk a legnépszerűbbeket: 

Alapozó fejlesztés vagy terápia
 Az anyanyelvi készséghiányos (diszlexiás) valamint beszéd- és mozgásproblémás gyerekeken, valamint az olvasásproblémásokon és az írás alaki részével küzdőkön segít 5-16 éves korig. Módszere az idegrendszer-fejlesztő speciális mozgásterápia, melyet a Doman-Delacato terápia alapjain fejlesztettek tovább.  5-6 gyermek csoportos foglalkozása során javasolt terápiás idő 3x2 vagy 2x2 óra.



Ayres terápia
Anna Jean Ayres [ejtsd: írisz] által kidolgozott szenzoros integrációs terápiát a következő esetekben ajánlják
- Szülési traumák után, mikor a csecsemő nyugtalan, rossz alvó, nehezen alkalmazkodik az új körülményekhez
- Megkésett mozgásfejlődésnél, mert ilyenkor a csecsemő valamennyi észlelési és tanulási funkciója megkésve kezd fejlődni
- Mozgássérült gyermekeknek, mert az Ayres-eszközök
( hinta, labda, csúszda stb.)által új mozgásélményben van részük, mely segíti a különböző testhelyzetek adaptálását, mozgásos válasz elindítását
- Ügyetlen, összerendezetlen mozgású gyermekeknél, mert fejleszti a finom motorikát, a szem-kéz koordinációt, az egyensúlyt, testsémát-testtudatot, a figyelmet és a koncentrációt. Heti 1-2x javasolt.

TSMT – tervezett szenzomotoros tréning
 olyan mozgásterápia, melynek neurofiziológiai háttere megegyezik más szenzomotoros terápiák hátterével.  A tréning ajánlott Ayres-terápia  után vagy annak kiegészítésére.
Saját diagnosztikai protokollja szerint, egy kb. 45-50 perces Állapot- és Mozgásvizsgáló tesztet követően a szülők maguk is láthatják, hogy gyermekük aktuális fejlettségét a mozgáskoordináció, a kognitív folyamatok elsajátítása és az idegrendszer működésének érettségének terén. Ha a gyermek három területen 50% alatti teljesítményt mutat vagy 1-1,5 évnél nagyobb az elmaradása az öt fő vizsgálati területen, akkor javasolt a terápia. Okosító tornának is nevezik, hiszen ép intellektus mellett segít a részképességek fejlesztésében, így komoly segítséget jelent a tanulási problémákkal küzdő gyerekek számára.  A fejlesztést lehet instrukciók alapján otthon is végezni napi gyakorlatsorokkal, vagy csoportos foglalkozások keretében heti 1-2 alkalommal.


 HRG- Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika
A kilencvenes évektől magyar szabadalommal védett, langyos vízben végzett terápia. A gyermek egy idegrendszeri és mozgásos felmérést követően vesz részt a foglalkozásokon, hogy megállapítsák, mely területeken van elmaradás, és mi legyen a fejlesztés iránya. Hasonló képességű gyerekek kerülnek egy csoportba, hogy könnyebb legyen azonos tempóban haladni. A foglalkozások egyénileg, vagy kis csoportban zajlanak.
A HRG terápia szenzoros és motorikus képességeket fejleszt, javítja a koncentráció- és feladatmegoldó képességet, tehát segíthet megkésett beszéd- és mozgásfejlesztésben, figyelemzavar, értelmi fejletlenség és autizmus esetén. Ezek a foglalkozások csak részben hasonlítanak az úszásoktatáshoz, inkább játékos vízi torna.Heti 1-2 foglalkozás ajánlott. A HRG terápiát beutalóval, TB támogatással is igénybe lehet venni.  


DSMG –Dévény terápia
Azaz Dévény Speciális manuális technika-gimnasztika módszer, amely nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéből és a módszer két fő területéből kapta. A DSMG nemcsak egy módszer a sok közül, de a mozgásrehabilitáció eddigiektől eltérő, gyökeresen új megközelítése.
A DSGM főbb alkalmazási területei:
- mozgásfejlődésben megkésett gyermekek (sokszor az ok ismerete nélkül!)
- magzati életben felvett tartási rendellenességek, melyek a születést követően is fennállnak
- gyermekkori agyi eredetű mozgászavarok összefoglaló néven: infantilis cerebral paresis, ICP
ortopédiai problémák (pl.:pes adductus, dongaláb, gerincferdülés, csípőficam)
- reumatológiai megbetegedések
- mozgásszervek baleseti sérüléseinek utókezelése


 Tartásjavító gyógyúszás
Az iskolapadban, számítógép előtt ülésből, munkahelyi ártalmakból és egyéb okokból fakadó rossz testtartásra,  meggyengült izomzatra kiválóan alkalmazható gyógyúszó foglalkozás. Gericnferdülés, Scheuermann-kór és egyéb deformitásos problémáknál is alkalmazható, TB támogatással igénybe vehető.
www.mikuszi.hu