2016. december 9., péntek

A BEJGLI MÚLTJA ÉS JELENE: MÁK A GAZDAGSÁGÉRT, DIÓ AZ EGÉSZSÉGÉRT!

Nincs Karácsony bejgli nélkül!- és a sokunk által igen kedvelt kalács nemcsak nálunk, de Európa szerte az ünnepi menü kihagyhatatlan szereplője. Van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen. A többi töltelék már csak a kísérletező kedvű gourmanoknak köszönhető.

Régen a bejgli sütés egész napos program volt, különösen vidéken. Ledarálták a mákot, diót, meggyúrták, kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket, egy-egy háznál tízet-húszat is. Drága nagyanyám ugyan pesti lány volt, de amíg élt ki nem adta kezéből a kalács elkészítését, sehol nem lehetett olyan diósat enni, mint amit ő állított össze.

A bejgli alapját egy 14.századi sziléziai kalácsfajta adja, de más, német és olasz források szerint örmény eredetű sütemény. A mák Eurázsiában őshonos, török közvetítéssel került Közép-Európába. A mákos tekercs hazánkban a 19. században terjedt el. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban "pozsonyi finom mákos kaláts" néven említi, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. 
Zsidó történeti források szerint 1610-ben, Krakkóban készült el az első mákos tekercs, Bécsben pedig 1683-ban. Valószínűleg az osztrák-magyar monarchia hatása a németes hangzású név elterjedése hazánkban, amely a jiddis eredetű Beigl átvétele (osztrák neve Beugel), ez pedig a német beugen-meghajlít szóból született. 
A bejgli a reformkonyhát sem hagyta nyugodni, van már tönköly és csökkentett szénhidráttartalmú liszttel készült, a töltelékekhez pedig cukorhelyettesítőket használnak.

A nyers konyha kedvelői pedig kitalálták a sütés nélküli tekercset, ugyanis - mint mondják - hő hatására elpusztulnak a növényekben jelenlévő enzimek, amelyek az ételek emésztését segítik, így nem terhelik fölöslegesen a szervezetet. A nyers kalács receptje a következő:
A mákos és diós tölteléket almából és banánból készült aszalvány lapokba tekerik, 15 dkg tölteléket 4 kanál mézzel, fél naranccsal és egy evőkanál citromlével ízesítik, illetve ízlés szerint mazsolával. Hmm...nem hangzik rosszul, de én maradnék az "ősi" változatnál...egyszer van Karácsony!
Vidám adventi készülődést, jó sütögetést mindenkinek!
további receptek:
www.aprosef.hu
www.lajosmari.hu
www.nosalty.hu


Pápai Ildikó
életvezetési tréner