2017. február 24., péntek

KUKA HELYETT ÚJRAHASZNOSÍTÓBA VIDD MEGUNT CUCCAIDAT

Ahogy a tavasz első napsugarai bevilágítják  az otthonunkat, feltűnik, megint összegyűlt néhány felesleges kacat. Hogy megunt, elöregedett holmijainkat NE a kuka mellé dobjuk, ahol napokig rontja az összképet, vigyük inkább újrahasznosító központokba!

Nyugat-Európában már elterjedt "reuse centerek" mintájára Budapesten, két kerületben is nyílt, hivatalos nevén:
Szemléletformáló és Újrahasznosító Központ, 
az FKF Zrt. fenntartásában. Küldetésük, hogy a feleslegessé vált kacatok NE kerüljenek a kukába, és az égetőbe, hanem kulturált körülmények között leadhassák őket, és új gazdára találjanak.
A központokba ingyen behozhatjuk a feleslegessé vált  bútort, játékot, konyhai eszközöket, amelyeket a jelképes tárolási díjért cserébe elvihet bárki, akinek szüksége van rá.

Méret és funkció szerint különböző kategóriákban szabják az egységárakat: 127.-Ft-ért elárvult apróságok, dekorációk, csetreszek, míves dobozkák, bögrék, könyvek, 635.-Ft-ért pl.pohár-vagy étkészlet, 1270.-Ft-ért fotelek, karosszékek várják, hogy gazdára találjanak, sőt komplett szekrénysor is található itt kb. 12.700.-Ft-os áron.
De van itt mosdókagyló szekrénnyel-tükörrel, kondigép, CD-tárolók, kanapék, ülőgarnitúrák, szobabicikli, kondigép, gyerekjátékok, dohányzóasztalok, korcsolyák, sílécek, de még ketrec is az aranyhörcsögnek.
A holmik 14 napig "eladók", ezt követően civil szervezeteknek ajánlják fel őket. TURIKÉNT  nem üzemelnek, a ruhákat a kinti ruhagyűjtő konténerekbe lehet elhelyezni. Elektromos eszközök sem jöhetnek még, mert nincs szakember, aki átvizsgálja őket, de a jövőben erre is lehetőség lesz.
A telephelyek udvarán tanösvények, környezettudatosságra intő installációk és játszótér is van. Az oktatótermekben ovisoknak, iskolásoknak tartanak szemléletformáló programokat, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, óvják meg környezetüket.

Az udvarokon hulladékgyűjtő konténerekben, budapesti lakosként, közműfizetési számlát felmutatva megszabadulhatunk a veszélyes hulladékoktól, építkezési törmeléktől, fénycsövektől, elemektől, háztartási sütőolajtól is. 

A XV., kerületi központba festéket, autógumit, növényvédő-szereket és vegyszereket is vihetünk. A két központtal már 17 hulladékgyűjtő udvar működik Budapesten, keressük fel őket, és NE A PARKOKAT, TEREKET, SZENNYEZZÜK!!
Vegyük a fáradtságot, álljunk össze barátainkkal, szomszédainkkal, gyűjtsük össze a felesleges kacatokat és szállítsuk el ezekbe a központokba. Környezetünk védelme mindannyiunk felelőssége!
Cím:
XV., Károlyi Sándor u. 166.,
XVIII., Besence u. 1/A.
Nyitvatartás:
H-Sz: 8-20 óráig