2017. július 24., hétfő

A VÍZIVÁS CSODÁJA

Az emberek többsége még kánikulában is lebecsüli a vízivás jelentőségét. Legalábbis ez az érzésünk a balatoni strand büféjében különböző színű üdítőitalokat, és sört kortyolgató nyaralók láttán. Pedig a víz valóban maga az élet.
Japánban például ősidők óta szokás, hogy az emberek vizet isznak felkelés után éhgyomorra, s csak ezután látnak neki  a reggeli rutinjuknak. 

A víz mindig kéznél van
Mondják a japánok, és még fogmosás előtt elfogyasztanak 4 pohár (200milliliter) tiszta, langyos vizet.Fogmosás után pedig még 45 percig nem esznek-isznak semmit, csak ez után látnak hozzá a reggeli elfogyasztásához, ami ekkor már lehet tea, kávé, bármi, ami jól esik.
Milyen egészségügyi problémákat előzhetünk meg, ill. tarthatunk kordában ezzel a módszerrel? 
A lista meglehetősen hosszú, de nézzük a legtipikusabbakat:
fejfájás, ízületi fájdalmak, szapora szívverés, asztma, epilepszia, vese-és húgyúti problémák, hasmenés, aranyér, székrekedés, szembetegségek, menstruációs fájdalmak, a fül-orr-és a torok betegségei, stb.

Mennyit igyunk 24 óra alatt?
Mindennapos tevékenységei során, egy átlagos felnőtt kb. 3-4 liter (10-15) pohár vizet veszít vizelettel, széklettel, izzadással, légzéssel!
Hogy mennyi az egyéni, napi vízszükségletünk, úgy tudjuk kiszámolni, ha testsúlyunkat elosztjuk kettővel. A kapott eredményt kell unciában meginnunk. Vagyis, ahány font a testsúlyunk, feleannyi uncia vizet kellene fogyasztanunk.
Pl. 1font=0,45kg, 1 uncia=0,03liter, vagyis 10kg testsúlyonként 3,33 deciliter víz szükséges vagyis, egy 100 kg-os embernek 3,33 litert kell innia naponta, egy 70 kg-osnak 2,3 literre van szüksége. Természetesen fizikai munka vagy kánikula esetén ez a mennyiség emelkedhet!
Miből veszed észre, hogy kiszáradtál?
Ha szomjas vagy, az már azt jelzi, hogy a sejtjeid már kiszáradtak. A száraz száj pedig már a dehidratáltság legutolsó jele, nem kellene megvárnunk, hogy az érzet megjelenjen! Különösen idősek és kisgyermekek jelzik későn szomjúságukat, ezért fokozottan figyeljünk rájuk!

A citromos víz csodákat tesz
A tudatos vízivásról nem lehet eleget beszélni, a citromos víz fogyasztásáról pedig újra és újra el kell mondanunk, hogy  nincs az a szervünk, amire ne lenne jótékony hatással, nézzük:
1. Reggel 1 pohár langyos, citromos víz ( friss, nem bolti citromlé) beindítja a bélműködést.
2. A citromsavak reakcióba lépnek más enzimekkel és megkönnyítik az emésztést.
3. Tisztítja a májat.
4. A citrom tele van olyan elektrolitokkal, mint pl. a magnézium, a kalcium, a kálium, amelyek hidratálják a testet.
5. A depresszió és a szorongás gyakran a vér alacsony káliumszintje miatt alakul ki, így az idegrendszerre is jótékony hatással van.
6. Lúgosító hatással bír, így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetben a magasabb pH-értéket. Minél magasabb a test pH-értéke, annál jobban tud a szervezet küzdeni a betegségek ellen.
7. Rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt.
8. Csökkenti az izmokban és ízületekben kialakuló fájdalmat.
A listát hosszan lehetne folytatni, de egy biztos, a víz hidratáló, élénkítő hatása vitathatatlan, és a nyári melegben még életet is menthet!!
És ha már unod a citromot, akkor turbózd fel néhány szelet uborkával, mentával és gyömbérrel, kiváló szomjoltó egész napra, és vigyázat, fennállhat  a túladagolás veszélye!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner