2017. november 10., péntek

VIGYÁZZ, KÉSZ, KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS INDUL!

Másfél hónappal Karácsony előtt megnyitott Európa egyik legszebb adventi vására a Vörösmarty téren!
Már most?? -kérdezed felhúzott szemöldökkel, és bevallom magam is elcsodálkoztam, de ha turisztikai szempontból nézzük, akkor az ünnepek előtt még hazánkba látogató turisták egyik kedvelt célpontja, és valljuk be, mi is gyermeki kíváncsisággal nézzük végig a standokat újra-és újra, és én magam ki nem hagynám a szemtelenül felsrófolt árú, áfonyás forralt bort sem, elvégre egyszer van Karácsony az évben!


Ez a hétvége azonban Márton napról is híres, a legenda szerint a Római Birodalom Pannónia tartományának, Savaria (Szombathely) nevű városában látta meg a napvilágot egy fiatalember, aki a császár katonájából a koldusok megmentője lett, és amikor megjelent előtte Jézus, a páncélt papi ruhára cserélte. Még életében püspökké akarták szentelni , de ő mély alázatosságában a ludak óljába bújt a kinevezés elől, de halála után, 371-ben, szentté avatták.


Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a falatozás és a vigasság megengedett. Ilyenkor lehet finom libasültet enni és leöblíteni az újborral!
Erre a tradícióra építkezve a Vajdahunyad várában a hétvégén a hagyományok felidézése mellett zenével, tánccal, tollfosztással, játszóházzal és ludas-falatokkal várják a családokat!!
2017. november 12. 10-19 óráig a Vajdahunyad várban!


Márton Napi Libafesztivál várja az újbudaiakat is, a kerület napján, 2017. november 11-én!
A szervezők  "torkos szombat" keretében 50 féle, Márton napi ételt, italt kínálnak a látogatóknak féláron!!! A gyerekeknek játékos foglalkozások és libasimogató is lesz!




Nem éri meg otthon maradni!
Kellemes hétvégét mindenkinek!