2018. február 28., szerda

ÍGY NÖVELD AZ IQ-d FELNŐTT KORBAN!

Szülőként sokat hallunk arról, miként növelhető az IQ gyermekkorban. A szakértők ajánlásai közt szerepel, hogy a gyerek tanuljon nyelveket, járjon zeneórákra, és adjunk neki rendszeresen halolajat, mert ez bizonyítottan hozzájárul az intelligencia növekedéséhez.


De mi a helyzet a felnőttekkel?
Évtizedekig tartotta magát a tévhit, hogy az IQ velünk született adottság, és az idők során nem változik. Dr. James Robert Flynn, akadémikus, intelligencia kutató a 80-as években - több amerikai után követéses vizsgálata eredményeként - azt állította, hogy az IQ folyamatosan növelhető. Ezt nevezzük Flynn-hatásnak!
Tehát kortól, nemtől függetlenül néhány praktikus tanács, hogyan gyúrjunk agyra:

 1. Sportoljunk!
A mozgás elősegíti az agyban az oxigén, a glükóz és az ásványi anyagok áramlását, így hozzájárul az agyi plaszticitáshoz.
Az agyi plaszticitás azt jelenti, hogy tanulás eredményeként vagy környezeti hatásokra "válaszolva", megváltoznak az idegi összeköttetések vagy egy adott agyterülethez eredetileg kötött funkció "átvándorol" egy másik agyterületre vagyis kompenzál!
2. Ne hagyd abba a tanulást és az olvasást!
A többféle, új információ a problémák megoldására ösztönöz, a  zene-, a nyelvtanulás, és a vizuális művészetek mind gyermek, mind felnőttkorban bizonyítottan hozzájárulnak az agy fejlődéséhez.
3. Sakozz!
Vagy vedd elő a társasjátékok valamelyikét, mert ezek kivétel nélkül fejlesztik a koncentrációt, a problémamegoldó készséget, és mindkét agyféltekét megdolgoztatják.
4. Fogyassz halolajat!
Számos élelmiszerről állították már, hogy támogatja az agyi funkciókat, de eddig csupán egyről tudhatjuk biztosan, hogy valóban hozzájárul a magasabb IQ-szinthez, és ez pedig az Omega 3 vitamin!!
5. Végezz mentális kihívásokkal járó munkát!
Ha a feladataid bonyolult összefüggésekkel, komplex rendszerekkel vagy összetett problémák megoldásával jár, akkor az agyad is jobban fejlődik. Ne félj gondolkodni!!!

6. Meditálj!
Meditáció segítségével hatékonyabban tudsz információkat befogadni és feldolgozni.
7. Próbáld ki a neurofeedback kezelést!
A neurofeedback az egyik legmodernebb tanulási rendszer, amely az agy működésének szabályozásával fejti ki tartós hatását. Egy kutatásban figyelemzavaros gyerekek és felnőttek ezt a terápiát kapták hetente kétszer, és azt tapasztalták, hogy átlagosan 12 ponttal növekedett a vizsgált személyek IQ-ja a terápia végére.


És mi az, amivel sokat árthatsz az intelligenciádnak?
1. Dohányzás, amely hosszútávon károsítja az agy rugalmasságát.
2.Kialvatlanság, amely több, negatív élettani hatása mellett az IQ-t is befolyásolja.
3. Alkoholfogyasztás. Időskorban 60%-al kisebb az esély a demenciára, ha nem viszed túlzásba az iszogatást.

4. Multitasking
Felgyorsult világunkban ma sokan "multitaskingolnak" annak érdekében, hogy minél több dolgot tudjanak egyszerre megcsinálni. A tény azonban az, hogy a feladatok közti folyamatos ugrálással, kb. 40%-al csökken az eredményesség!


Mindig koncentrálja egy adott feladatra, de ne hagyd abba az IQ fejlesztést! Mert ahogy az izmaid is visszafejlőnek, ha leállsz az edzéssel, úgy reagál az intelligenciád is, az alacsonyabb igénybevételre.
Ugyanakkor a sikeres, boldog élethez, az IQ pontoknak kevés köze van, jóval inkább a pozitív gondolkodásmódnak, a problémamegoldó készségnek, a kreativitásnak, a kitartásnak és annak az  attitűdnek, ahogyan létezel a világban!
Forrás:mipszi.hu
agyserkentok.hu

Pápai Ildikó 
életvezetési tréner
idobenvagy.com