2018. március 7., szerda

TAVASZI FÁRADTSÁG? IGEN, LÉTEZIK!

Arra a kérdésre, hogy "mikor jön a tavasz"? - március első napjaiban már mindenki nagyon szeretné tudni a választ. Az időkép szerint hétvégén, gyakorlatilag minden átmenet nélkül ránk veri az ajtót! Szervezetünk számára a kiegyensúlyozott "átállás" szinte már évek óta nem működik, és a kora tavaszi napokban bágyadtak, aluszékonyak, motiválatlanok és ingerlékenyek vagyunk.A napsütés ellenére ilyenkor vesz erőt rajtunk a tavaszi fáradtság. 




Mi okozza az enerváltságot?
A fáradtság, gyengeségérzet kialakulását elsősorban a hormon háztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az "alvási hormon", a melatonin és a "boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása. Télen, kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin képződés, megnő az alvásigény, a szerotoninszint csökkenése pedig depressziót, örömtelenséget okoz. A tavaszi "ébredezés" során  ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét ritmusában, és szervezetünk számára ez elég kimerítő folyamat.



Hogyan készüljünk az átállásra?
- Mozogjunk minél többet a szabadban, friss levegőn. Séta, kocogás, futás, kerékpározás nemcsak a keringésünket frissíti, de testmozgás során opiátok(endorfin) szabadulnak fel szervezetünkben, melyek jó közérzetet nyújtanak, és csökkentik a depresszív tüneteket.
- Változtassunk az étkezési szokásainkon!
 Javasolt naponta többször, kisebb mennyiséget magunkhoz venni, és fontos a változatosság, igyekezzünk a hús, zöldség, gyümölcs és tejtermék arányát kiegyensúlyozottan elosztani a nap folyamán, kerüljük a túl sok szénhidrátot tartalmazó, üres kalóriákat.
- Igyunk a télen megszokottnál jóval több folyadékot! 
Az élő szervezetek számára a legfontosabb "oldószer" a víz, és sejtjeinknek szüksége van erre az oldószerre, hogy segítségével az anyagcsere során képződött salakanyagokat kiválaszthassák magukból. Javasolt naponta legalább 1,5-2 liternyit inni ásványvíz, gyógyteák, gyümölcs-és zöldséglé formájában.

Ahogy egyre több, napos órát élünk át, elkerülhetetlenül beköszönt a tavaszi zsongás, újra visszatér az életkedvünk, és addig már féllábon is kibírjuk!


Pápai Ildikó
életvezetési tréner
www.idobenvagy.com