2018. november 21., szerda

AZ ÉRZELMI IQ UTÁN ITT A PÉNZÜGYI INTELLIGENCIA

Az év utolsó hónapja már a küszöbön toporog, és ahogy továbblapozunk a naptárban, egyre szaporodnak a feladataink, és a kiadásaink. Ha összeállt a karácsonyi "bakancslista", rutinosan elindulunk a jól bejáratott úton, de már előre tudjuk, hogy jóval többet fogunk költeni, mint ahogy terveztük. 



A vásárlás neme: NŐ
A világ legnagyobb cégei rendszeresen készítenek statisztikákat a fogyasztói szokásokról. "A világgazdaság motorját a nők hajtják!" - írja Bridget Bennan,
 Miért vásárolnak a nők? -című könyvében. Az amerikai marketinges szerint már az autógyárak sem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják a női faktort. Mindazonáltal az élelmiszerek, egészségügyi,  kozmetikai, háztartási termékek és a gyerekekkel kapcsolatos kiadások a nők igazi terepe.


A pénz mindenütt ott van
Hozzá fűződő viszonyunkat pedig alapvetően az határozza meg, amit gyerekként, otthon láttunk. Egy szociológiai tanulmány a magyar családok pénzkezelési szokásait és azokat befolyásoló tényezőket tárta fel 1945-től a kilencvenes évek végéig. (Nagy Ildikó: Ki az úr a háznál?) A tanulmány szerint a családok jövedelme két részre bontható:
1. a megélhetéshez szükséges összegre,
2. megtakarításokra vagy szabadon elkölthető jövedelemre. A két típusú jövedelem mentén választható szét a pénzkezelés és a pénzgazdálkodás.
A pénzkezeléshez tartozó feladatok a mindennapi megélhetéssel kapcsolatosak, és általában ezek a család nőtagjaira hárulnak, és az általuk megkeresett pénz is a háztartási költségek fedezésére fordítódik.
Ezzel szemben a pénzgazdálkodásba beletartozik a család teljes bevételeinek a számontartása, illetve annak eldöntése, hogy mire van, és mire nincs keret. A felmérésben megkérdezett férfiak sokkal inkább globálisan látták a családi gazdálkodást, a mindennapi, apró-cseprő kiadásokkal nem szívesen foglalkoznak, és nem is értik, mire megy el, az a "sok pénz"?

Mert a pénz nem játék!.. vagy mégis?
Himer Csilla, pénzügyi coach, aki életre keltette hazánk első és egyetlen pénzügyi játszóterét azt mondja, hogy igenis az!
Meglepő fantáziával alakítja át pénzről alkotott elképzeléseinket, és praktikus tanácsokat is kérhetünk tőle. Találunk a weboldalán háztartási naplót, családi kassza edzésprogramot, de a kockapókert és a tőzsdejátékot kimondottan a gyerekek számára hozta létre.

Csilla, van különbség nők és férfiak pénzhez való viszonyában?
Van is, meg nincs is. A nők általában sokkal körültekintőbbek, kockázatkerülőbbek, ezért kétféle módon viselkednek: vagy igyekeznek minden lehetséges információt begyűjteni, mielőtt döntenek vagy minden döntést a férfira hagynak. Ezzel együtt van azért változás, mert a nők egyre magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, használják az internetet, és igyekeznek úgy előkészíteni az otthoni kiadásokat, hogy a férfinak már csak bólintania kell. A teremtés koronái ugyanakkor racionálisabbak, és kevés információ alapján is képesek döntést hozni.


Hogyan neveljük rá gyerekeinket a pénz kezelésére?
A legfontosabb, hogy a pénz ne legyen tabutéma otthon. Sajnos sok családban még a szülők sem beszélnek többet erről, minthogy a csekkeket be kell fizetni, pedig a gyerekeket jobban be kellene avatni. A másik fontos tényező, hogy adjunk a gyereknek lehetőséget a gyakorlásra, erre a legjobb eszköz a zsebpénz. Minden alapvető információt meg lehet tanítani zsebpénzkezeléssel, a beosztástól a kiadások ellenőrzésén át a befektetésekig.


Hogyan lehet úgy bánni a pénzzel, hogy ne érezzük azt, már megint kicsúszott a kezünkből, hiába "takarékoskodtunk"?
Először is tegyünk különbséget a takarékosság és a takarékoskodás között! Aki takarékos, az nem költ feleslegesen, igyekszik a lehető legjobb ár-érték arányban vásárolni azért, hogy félre is tudjon tenni. A takarékoskodás csak akkor megy hosszú távon is, ha van valamilyen célja annak, hogy a pénzt félretesszük.

A megtakarítás lelke a rendszeresség, hiszen ez is egy szokás. - folytatja Csilla. Ezért fontos, hogy amíg ez a szokás ki nem alakul, inkább magára az időbeli rendszerességre fektessük a hangsúlyt, és feltétlenül arra, hogy az összeg mindig ugyanakkora legyen. Majd ha már bejáródik ez a szokás, akkor foglalkozhatunk azzal is, hogy minden hónapban ugyanazt az összeget tegyük a megtakarítási alapba.


Lényeges szempont, hogy az életünk és az igényeink gyorsan változnak, ezért pénzügyeinket is ehhez kell igazítani, rugalmasnak kell lennünk. Akár úgy is, hogy melyik "módszer" fekszik nekünk jobban a megtakarításokhoz: a mindent aprólékosan feljegyző, táblázatokat gyártó, számolgató-tervezgető módszer, vagy az, amikor a havi bevételeinket nagyobb halmazokra osztjuk, mintegy felcímkézzük, mire adunk és mekkora keretet.
Na, és persze itt is igaz a mondás: Tanulni, tanulni, tanulni! Épp az említett gyors változások miatt érdemes a fiataloktól ellesni akár mobiltelefonos applikációk kezelését, a mobilbankolást, az iCsekk alkalmazást, és nem kell a postán sorban állni!  Mindez nyitottságot, némi kalandvágyat is feltételez, mert ma már pénzügyeink kezelése is kreatív gondolkodást igényel. Hiszen a pénzügyi intelligencia kifejezetten cselekvéses intelligencia: csak akkor csiszolódik, ha csináljuk.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner

www.himercsilla.hu