2018. november 28., szerda

"STOP" KARÁCSONY - AVAGY AZ AJÁNDÉK IS LEHET KÁROS!

Betiltották a karácsonyi ajándékozást egy brit iskolában, - mondja egy kereskedelmi rádió hírolvasója. Az igazgató szerint az utóbbi években annyira elharapóztak a drága "apróságok", hogy a gyerekek között klikkesedés alakult ki a várható ajándékok reményében, és ezzel épp az ünnep valódi értéke veszett el. A gyertyagyújtás, éneklés természetesen marad, de kizárólag tea és kuglóf  mellett fognak ünnepelni.


Kamu Friday magyar módra
Már napokkal az akciós péntek előtt keringett néhány szkeptikus megjegyzés a közösségi oldalon nevezetesen, hogy nálunk a vásárlók átverése a cél. Volt, aki úgy tekintett erre a napra, mint hittérítő a bennszülöttekre, mindenáron meg akarta győzni az olvasókat, hogy lépjenek egy magasabb szellemi dimenzióba, ezúttal ne dőljenek be a talmi csillogásnak! Mások igyekeztek reálisan tekinteni a lehetőségre, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a gyerekek örömét jelentő, méregdrága kütyüket mennyiért tudjuk beszerezni. Ne legyünk álszentek, mindenki vásárolt már akciósan, hiszen a "most tényleg megéri" érzés annyira belénk ívódott, hogy aligha képes felülírni bármi.


Az ajándékuniverzum legfényesebb csillagai pedig a műszaki cikkek, egy tavalyi kutatás szerint a vásárlók 32 százaléka legalább is ilyen jellegű terméket szerez be. Második helyen végeztek a játékok 23 %-kal, harmadikként a ruhák 21 százalékkal, a vásárlók 34 százaléka az interneten, míg 
24% az üzletekben szerzi be a leértékelt cikkeket, írja a Kereskedelmi és Marketing Trendek összesítése.


Fenyőfa nélkül kreatívan
A kora délutáni hírekből azt is megtudom, hogy idén a fenyőfa árak is emelkednek, de ennek épp cáfolatát olvasom később a Magyar Díszkertészek Szövetségének cikkében. Állandó dilemma sok családban, és nálunk is, hogy jövőre már nem veszünk igazit, miattunk ne kelljen több fát kivágni, de a műnél nincs lehangolóbb látvány, szerintem. 
 A "fenyőkreatívok" azonban számtalan alternatívát kínálnak azoknak, akik valami különlegeset szeretnének látni a nappalijukban. Raklapokból, könyvekből, egyéb, háztartási eszközökből is lehet karácsonyfát állítani.


 Te mit teszel a fa alá?
"Nem vagyok egy ünneplős típus, nálunk a felnőttek már leszoktak az ajándékozásról,  de a kislányaim csodavárása, az izgalom, ahogy bontják a csomagjaikat,  nekem ez a karácsony." - mondja a kertvárosi kisbolt mindig mosolygós pénztárosa. A fodrásznál arról beszélgettünk, hogy jó lenne kisebb maximalizmussal és nagyobb odafigyeléssel kezelnünk a készülődést és egymást! 
Közhelyek nélkül pedig aligha lehet erről az időszakról írni, de mégis mindig az agyoncsépelt mondatokban vannak a legnagyobb igazságok, pl."a gyerekek öröme szépíti meg a karácsonyt, meg nem az a fontos, hogy mi van a fa alatt, sokkal inkább az, hogy mi van a fa körül!"


Mindannyiunknak megvannak a "közhelyei", mégis abban a néhány napban, amikor nagyobb a csend és ragyogóbb a fény kívül és belül, néhány percre vagy órára, megszületik a csoda, Benned is. Ez a Karácsony misztériuma.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
www.idobenvagy.com