2020. február 12., szerda

DOBOZOK ÉS SZÍNES DRÓTGOMBOLYAG

Minden házasságban vannak jó dolgok és vannak problémák. Szeretjük a jót, de ha valami nem úgy alakul, ahogy elképzeltük, a másik nem úgy érez, ahogyan mi,  az nem tetszik nekünk. Pedig a kölcsönhatás törvénye a párkapcsolatokra is igaz, a jó és a rossz sem létezhetne egymás nélkül.


Randevú egy életen át
"A házasság egyáltalán nem olyan nehéz dolog, mint amilyennek sokan tartják, csak tudni kell kezelni." - mondja egy népszerű párterapeuta, Mark Gungor, és erre a képességünkre igyekszik felhívni a figyelmet a húsz éve Angliából indult, de ma már 21 országban, köztük itthon is évről-évre megrendezett 
Házasság Hete programsorozat.
Az események között találunk neves házaspárokat és párkapcsolati szakembereket, akik saját példájukon és tapasztalataikon keresztül mutatják be, hogy miért jó együtt élni. 


Férfi agy kontra női agy
Semmi sem különbözik annyira egymástól mint ez a két rendszer, ahol az érzelmekkel túlfűtött drótgombolyag áll szemben a dobozok rendszerével. A férfi agya ugyanis kis dobozokból áll, ahol mindennek külön rekesze van: autónak, pénznek, munkának, gyereknek, feleségnek. Lényeg az, hogy ezek a dobozok ne keveredjenek egymással. Ha egy férfi valamilyen témáról beszél, kinyitja az odaillő dobozt és előszedi a belsejét, majd becsukja és visszateszi a helyére.
De a legkedvesebb doboz teljesen üres! Mark Gungor ezt a "semmi dobozának" hívja, és azt állítja, hogy a férfi, amikor csak tudja előveszi. 
Hosszú évek tapasztalatával mondom, hogy épp akkor, amikor azt közöljük velük, hogy  "beszélnünk kell"!



Mi nők, azonban erre nem vagyunk képesek, mert egyszerűen nem tudunk kikapcsolni! 
A mi agyunk olyan, akár egy drótgombolyag, minden mindennel összefügg: a pénz az autóval, az autó a munkával, a munka a gyerekekkel - és ezeken a drótokon át állandóan az érzelmeknek nevezett energia áramlik.


Lássuk csak a vacsora utáni tipikus beszélgetést, amikor mi, nők szeretnénk mindazt elmondani, amit a színes drótgombolyaggal egész nap feltekercseltünk, miközben a férfi már réges-régen visszavonult a "semmi dobozába".
Ez a helyzet azután feszültséget generál, hiszen az egyik fél  kapcsolatot akar teremteni, a másik fél pedig már oldaná a napi stresszt, "pihenni" szeretne.


Ne harcoljunk a különbségek ellen
Ebből is látszik, hogy  a problémamegoldást mindketten másképp képzeljük el, még akkor is, ha egyébként szeretjük és megértjük egymást.  "A jól működő párkapcsolat nem a véletlen műve." - mondja Mihalecz Gábor pár-és családterapeuta, számtalan sikerkönyv szerzője. A szakember szerint minden házasságnak két változata van, az egyik az, amit jelenleg látunk belőle, a másik pedig a rejtett verzió, az amivé a kapcsolat  egy kis odafigyeléssel válhatna. 
Rengeteg eszköz van a kezünkben, hogy szeretetkapcsolatainkat  jobbá tehessük mondja, és neki mindenképpen elhihetjük!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner

további programok a házasság hetén:
hazassaghete.hu/kozponti-programok