2016. július 26., kedd

HA A GYEREK SZERET ENNI....MOZOGJON IS!!

Minden szülő tapasztalja, hogy a gyerek megszületése pillanatától, az evés kerül a család fókuszának középpontjába, és így marad hosszú évekig. Ha alig eszik a kicsi azért aggódunk, ha sokat, akkor azzal vádolnak minket, hogy tömjük a gyereket. 
Nemrégiben egy tanulmány jelent meg arról, hogy hazánkban  minden negyedik kislány és minden ötödik kisfiú súlytöbblettel küzd, gyarapodásuk pedig akkor lesz látványos, amikor iskolába kerülnek.  A lehetséges okok között szerepel, hogy a legtöbb csemetét autóval visznek iskolába, és még ma is kevés gyerek jár suli után valamilyen sportra, a szülők inkább a tantárgyi korrepetálást és a nyelvtanulást preferálják. 

A gyermekkori elhízás okai között első helyen szerepel az a tény, hogy a gyerekek iskolai utáni szabadidejének nagy részét a televízió előtt töltik, általában egészségtelen nassolnivalók társaságában, és még a reklámok is azt a vágyat erősítik bennünk, hogy ha éhes vagy csak kapj be egy csokit!!

Ma, amikor a fiam tábori eligazításán az egyik kérés a szülők felé az volt, hogy készítsenek a gyereknek uzsonnát, mert a gyerekek éhesek, akkor bevallom, megdöbbentem. Van olyan szülő, aki úgy gondolja, hogy reggel nyolctól délután négyig majd elég lesz az ebéd? 
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felmérésében 14 év alatti gyerekeket kérdeztek arról, hogy mikor és mit esznek legszívesebben? A kép lesújtó lett. Az óvodás-kisiskolás korosztály 82%-a naponta többször eszeget csokit, cukrot, kekszet, csipszet, és általában reggelire is valami édeset fogyaszt. Ugyanakkor mindössze 21%-uk eszik rendszeresen gyümölcsöt. Ebben az életkorban a napi ötszöri étkezés lenne ideális, de 90%-uk csak háromszor eszik, negyedük nem is vacsorázik!
Még szomorúbb tény, hogy a gyerekek 50%-a nem ismerte fel a szilva ízét, és sokuknak gondja volt a paprika, a körte, az uborka ízének azonosításával!
Autista kamaszt nevelő szülőként pontosan tudom, hogy egy gyereket nem lehet erőszakkal evésre bírni! Hiába kínáljuk neki a szezon legvidámabb fürt cseresznyéjét, leghamvasabb barackját, még a lélektani hadviselésnek tekintett, jövőbeni csokoládéjutalom reményében sem hajlandó megkóstolni. 

A vizsgálatból az is kiderül, hogy a pubertáskorra jellemző megnyúlás, a "hiúság" általában segít a súlytöbblettel bíró serdülőkön, de előfordul különösen lányoknál, hogy a médiából rájuk ömlő téves elvárások sokuknál testképzavarhoz, indokolatlan fogyókúrához vezet!
Az említett felmérés szerint  a családok ma, átlagosan harmincféle ételt készítenek el, ritkán újítanak,  és az időhiány miatt sokszor a könnyen, gyorsan elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú, kevésbé egészséges ételek kerülnek asztalra.
Saját tapasztalat, hogy a család nagy része a munkahelyen és az iskolában étkezik, igazi közös főzésre, meghitt étkezésre inkább hétvégén jut idő.
A szakemberek azt javasolják, hogy a hétköznapokon is igyekezzünk természetes alapanyagokból válogatni, kerüljük a gyors ételeket, gyümölcsből-zöldségből pedig az ajánlott napi adag legalább 400 gramm nyersen vagy főzve, és ez nyáron egyszerűen beszerezhető.

Ami pedig a tévé, számítógép előtti üldögélést illeti, van még több mint egy hónap a nyári szünetből. Küldjük el a gyereket gyalog a boltba, menjen biciklivel a nagymamához, válasszunk egy kellemes, kora esti időpontot, amikor elmegyünk együtt sétálni, hovatovább kocogni. A sport ne csak az egyhetes tábor, és a szabadság ideje alatt férjen bele az időnkbe, mert a testtudatosságra, a mozgásra is saját példánkon keresztül mutathatunk rá leginkább, a gyereket pedig kérjük meg, posztolja ki a futás közben készült képünket a közösségi oldalon!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner