2017. január 10., kedd

AZ ÉN HÁZAM, AZ ÉN VÁRAM!

"De kár, hogy "ledíszítettük a fát!" - mondja a fiam, és valóban,  ahogy a színes, csillogó jelkép kikerül a házból, kissé üressé válik a tér, ahol addig állt, még akkor is, ha igyekszünk mindent visszarendezni az eredeti helyére. Apropó "rendezés"! 

Az ünnep előtti könyvesbolti böngészések alkalmával figyeltem fel egy, a rendteremtéshez hasznos tanácsokkal szolgáló könyvre. Szerzője a japán Marie Kondo,
 a KonMari-módszer szülőanyja, aki már ötéves kora óta fürkészte az otthonteremtésről szóló magazinokat, és kamaszként vágott bele a rendteremtés komolyabb tanulmányozásába.  Először csak saját lakásukban, majd az ismerősökében, később pedig az iskolában szerzett érdemeket a harmonikus, tiszta terek kialakításában. Ha most legyintesz és azt mondod, hogy takarítani te is tudsz, és lakásodat a feng-shui alapelvei szerint rendezted be, akkor helyre kell igazítsalak, mert nem erről van szó! Nem egyszerűen a vendégvárás előtti instant suvickolásról, vagy a szezonális nagytakarításokról beszélek.
A KonMari módszer lényege, hogy olyan módon számoljuk fel a káoszt, a túlzsúfoltságot az otthonunkban, ami örömöt, és hosszú időkre szóló változást generál az életünkben.
 
Mari Kondo szerint a rendteremtés 6 alapszabálya a következő:
1. Kötelezzük el magunkat a rendrakás és selejtezés mellett, és ne sajnáljuk rá az időt!
2. Képzeld el az ideális életteret! Gondolkodj el azon, milyen házban, lakásban szeretnél élni, milyen lenne számodra a ideális élettér és rajzold le!
3. Kezdd selejtezéssel! Ha úgy próbálsz rendet csinálni, hogy közben semmit nem dobsz ki, akkor mindig csak a "felszínt" teszed rendbe, és elkerülhetetlen a visszaesés.
4.Rendezz kategóriánként, fajtánként - ne a hely szerint!
Az egyik legnagyobb hiba, hogy  csak egyik helyről a másikra visszük a dolgokat anélkül, hogy megtalálnák neki a legmegfelelőbb helyet.
5.Kövesd a megfelelő sorrendet! Kezd a ruhákkal, majd a könyvek, vegyes apróságok, végül az érzelmileg fontos dolgok rendszerezésével.
6.Tedd fel a kérdést: okoz-e még örömet egy adott ruhadarab vagy tárgy? Ha a tárgyat kezedbe veszed, és örömmel tölt el, akkor érdemes megtartanod, ellenkező esetben meg kell válni tőle. FONTOS: nem azt kell kiválasztani, mit dobjál ki, hanem azt, mit tartsál meg!

És hogy mennyire működik a japán hölgy tematikája, arról egy lelkes követője így mesél:
"Rengeteg fölösleges dolgot selejteztem ki az otthonomból, és szinte észrevétlenül az életemből is..közben pedig leadtam három kilót!"
Valljuk be őszintén, hányszor éreztük azt, hogy nem vagyunk képesek megbirkózni az otthoni káosszal, és ebben a küzdelemben - mi nők - gyakran magunkra maradunk. Rendületlenül vívjuk kisebb-nagyobb csatáinkat szeretett, ám kissé slendrián családtagjainkkal, és legfőbb ellenségünkkel az időhiánnyal.
Hölgyeim! Aki elfogadja Marie Kondo tanácsait, az nemcsak a a lakásban, de a mindennapi életében is új tereket, tisztább távlatokat nyithat. Teljen a január-február nemcsak a gondolataink, de otthonunk  átrendezésével, így felhőtlenebbül tudjuk élvezni majd a tavaszt!



Pápai Ildikó
életvezetési tréner
www.idobenvagy.com