2018. október 10., szerda

AKARATERŐ(SZAK)

Mielőtt leültem volna megírni ezt a cikket, még gyorsan megöntöztem a virágokat, leszedtem a tiszta ruhát, sütöttem egy étcsokis-zabkekszet, de még a fiókrovancsolás is átvillant az agyamon. Csupa igen hasznos tevékenység, amit jóval fontosabbnak, sürgetőbbnek éreztem, mint tanácstalanul ülni a monitor előtt, és várni a nélkülözhetetlen ihletet.


Az akaraterő nyomában
De mi is ez a valami, amiről úgy beszélünk egy  fogyókúra, egy vizsga, egy nehezebb döntés előtt, hogy "csak össze kéne szedni"? Az akaraterő nem más, mint az az erő, ami mindig valamilyen kísértés legyőzéséhez szükséges, vagyis a saját cselekedeteink feletti önuralmunkról szól, amelyet a környezetünkből érkező ingerek számtalanszor próbára tesznek.


Segít a tudatosság
Helga barátnőm komoly, karrierjét példásan építő személyiség, aki egy szakmai vizsgájára készülve többször is üzent nekem, hogy szabin van, de csak "szöszöl" a lakásban, folyton pótcselekszik, nehezen veszi rá magát a tanulásra pedig tudja, ennél több ideje sosem lesz. Helga felismerte, hogy szüksége lenne akaraterőre, de mégsem sikerült az összpontosítás.
Fel kell tudnunk ismerni, mikor van szükség akaraterőre, máskülönben az agyunk alapműködésre vált, és azt fogja választani, ami a legkönnyebb, legkényelmesebb, legmegszokottabb számunkra.


Nagy a kísértés a pótcselekvésre
A fáradtság, a stressz szétszórttá tehet minket, így jóval nehezebb koncentrálni a tényleges feladatunkra. Kialvatlanul például nehezebben mondunk nemet a külvilágból érkező csábításoknak. Nem árt tudnunk, hogy akaraterő-készletünk a nap elején áll a legmagasabb szinten, de folyamatosan csökken, amikor meg kell felelni a kihívásoknak. Este vagyunk a leginkább ingatagok, ilyenkor az azonnali jutalmazással kecsegtető tevékenységek mellett döntünk.


Az akaraterő olyan, mint az izom
Ha nem használjuk elsorvad, ha túl sokat trenírozzuk, elfárad. Edzés gyanánt számtalan ötlet létezik, amelyek segítenek nekünk a nagyon erős automatizmusok legyőzésében!
Néhány példa:
1. Jobbkezes vagy?  Időnként vedd rá magad, hogy a napi rutinfeladatoknál a bal kezedet használd, ill. balkezesek a jobbat, pl. ki-bepakolni a mosógépbe.
2. Napi 10 perc meditáció! Gondolataid rendszerezésével, némi önszuggesztióval  képes leszel ellenállni az ábrándozásnak, ami annyira jellemző ránk, amikor valami igazán fontos tevékenységbe szeretnénk belefogni.
3. Állíts fel határidőket! Készíts listát a következő 24 órában rád váró feladatokról, a rutintól a nagyobb horderejűkig mindent írj fel. Reggelente vedd elő a listádat és abból dolgozz, meglátod, nem leszel eltéríthető a kitűzött célodtól!
4. Napi néhány perc kardio! Liftezés helyett válaszd a lépcsőt vagy menj egy-két megállót gyalog!
5. Esti rituálék - amelyek sokat segítenek a következő nap dinamikusabb indításához. Lefekvés előtt készítsd ki a ruháidat, csomagold be az uzsonnát vagy kelj fel 10 perccel korábban, hogy kapkodás nélkül induljon a nap, ez is segít abban, hogy növeljük az akaraterőnket.
Ezekkel a kis lépésekkel, új szokásaink szinte észrevétlenül válnak tudatos tevékenységekké, amelyek személyes hatékonyságunkat is növelik!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com


forrás:
HVGExtra Pszichológia Magazin
Akaraterő-torna