2018. október 18., csütörtök

GONDOLKODOM TEHÁT (JÓL)VAGYOK!

Gondolataink jönnek-mennek, ha akarjuk, ha nem. Egyik villanás a másik után, hová tettem a kulcsot, miért fáj a hasam, a gyerek vett-e kabátot, ma van a leadási határidő, elfelejtettem anyut felhívni.... Egyetlen nap alatt nagyjából 60 ezer gondolat száguld át az elménken  és az elkövetkezendő napokban, ebből kb. 57 ezer szinte rutinszerűen ismétlődik. Ez a tény feltételezi azt, hogy felnőttként nem  használjuk ki igazán agyi kapacitásainkat.


Használd ki, elméd rejtett tartalékait
Dr. Joe Dispenza, az Engedd el önmagad és válj új emberré című könyvében azt állítja, hogy minden alkalommal, amikor valami újat tanulunk, több százezer neuronunk megváltozik, ami befolyásolja fizikai testünk állapotát is. Minden új érzés, elképzelés vagy érzelmi élmény egy elkerülhetetlen, új kapcsolatot eredményez a csaknem 100 milliárd agysejtünk között.



Minden fejben dől el?
Kutatások százai firtatják, milyen módon képes irányítani a tudat az anyagot, például a placebo hatás esetében, amikor valaki elkezdi magát jobban érezni, miután -állítólag- gyógyszert kapott. A gyakorlat ilyen hatása a fizikai testre ilyenkor csak egy "melléktermék", ami úgy tűnik, hogy az idegsejtek közötti kémiai reakciók eredménye, mondja az orvos. Munkája során számtalan embert kérdezett meg, akik úgy döntöttek, kihagyják a hagyományos kezeléseket, és megtapasztalták az úgynevezett "spontán javulást". A doktor arra a következtetésre jutott, hogy ezek az emberek rendelkeztek azzal a megértéssel, hogy gondolataik meghatározzák az egészségi állapotukat.


"Semmi sem jó vagy rossz, a gondolkodásunk teszi azzá!"-mondta egykor William Shakespeare.
 Optimista és pesszimista beállítottságú embereket vizsgálva bebizonyosodott, hogy a boldogság állapota nem a körülményektől függ, sokkal inkább egyfajta választás, ami nem rajtunk kívül, hanem a fejünkben dől el. Mi más lehetne az oka, hogy két ugyanolyan körülmények között élő emberből az egyik mindig mosolyog, a másik pedig panaszkodik? Persze nem láthatjuk mindig rózsaszínben a világot, de egy tudatos optimista nem tesz mást, mint reálisán látja a körülményeket, elfogadja, és "kezeli" a negatív dolgokat
Mit tehetünk, hogy minél gyakrabban megtarthassuk a pozitív szemléletünket?
1. Ismerjük fel az automatikus negatív gondolatainkat
 és igyekezzünk "átprogramozni" őket, hiszen általában csak a valamitől való félelmünket tükrözik vissza.
2.Gyűjtsünk pozitív pillanatokat
vegyük körbe magunkat pozitív élményt nyújtó tevékenységekkel: sport, jóga, baráti találkozások, családi programok
3.Kerüljük az ítélkezést
hagyjunk fel a "címkézéssel", az előítéletekkel, mert ezek is csak pesszimistává tesznek bennünket.
4.Beszéljünk magunkról elismerően
sajnos nagyon kritikusak vagyunk önmagunkkal szemben, és ez nem tesz jót az optimizmusunknak. Minden apró sikerért megérdemeljük a dicséretet, hiszen ahogy a környezetünk is, mi is megtáltosodunk egy-egy pozitív megerősítéstől!

És ahogyan a negatív emberek pesszimizmusa is "ragályos", úgy a pozitív gondolkodás is "fertőz", ezért igyekezzünk körbe venni magunkat olyan tevékenységekkel és emberekkel, akik mellett  kivirulhatunk!! Egy tortasütő partin nekem megint sikerült!




Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com