2018. november 8., csütörtök

NOVEMBER A VEGETÁRIÁNUS ÉTKEZÉS HÓNAPJA

Még  akkor is, ha ezekben a hetekben már vészesen szűkül azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek a köre, amelyek közül válogathatunk. Ha fel szeretnénk tölteni energiaraktárainkat, akkor vegyünk almát, körtét, datolyaszilvát, kiwit, birsalmát, a zöldségek közül karfiolt, brokkolit, sütőtököt és persze a szezon csodaszerét a céklát!



Néha legyünk vegánok!
A hús fontos táplálék, mert értékes fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, vasat tartalmaz, de a jóból is megárthat a sok.  Magyarországon egy felnőtt évente 620kg ételt fogyaszt, és ennek közel 50%-a állati eredetű fehérje és zsiradék. Zöldséget, gyümölcsöt sajnos lényegesen kevesebbet eszünk, az ideális 50-80 dkg helyett átlagosan csak 30-40dkg-ot naponta. 
Heti egy nap hús nélkül - nemcsak Neked, a Földnek is nagy megkönnyebbülést jelent! Az állattenyésztésnek nagy a szénlábnyoma: több felmelegedést okozó üvegházgázt termel, mint a növénytermesztés!! 1990 óta 61%-al nőtt a globális üvegház-kibocsátás, és ennek több mint negyedéért az állattartás a felelős, mert a kérődző állatok metánt termelnek, ami 23-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid!
Egyél kevesebb húst, de szabad tartásút, minőségit válassz!!



Húsmentesen táplálkozni komplikáltabb?
Részben, és jó ha tudjuk, hogy a növények más proteineket (fehérjéket) termelnek, -amelyek aminosavakból épülnek fel -, mint az állatok, és gyakran olyan keveset használnak fel egy fontos aminosavból, hogy ezeket "nem teljes értékű" proteineknek nevezzük. A proteinek minden, sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek, ezért létfontosságúak! A pusztán zöldségekből kapott "félkész" proteineket testünk egyszerűen lebontja, a pici savakat kipisiljük. Csak néhány példa: a babban  nincs metionin nevű aminosav, a rizsből a lizin hiányzik, a kukoricából a lizin és a tripofán. Ez persze nem azt jelenti, hogy a húsevők győztek, inkább azt, hogy a vegánoknak jóval változatosabban kell táplálkozniuk!
Sok országban intuitív módon úgy készítik az ételeket, hogy azok élettani szempontból épp kiegészítik egymást pl: rizs babbal, tészta sajttal, pita humusszal, hús salátával, és aki eszik tojást és sajtot is, az hozzá tud jutni szinte az összes aminosavhoz.



Arany középút: vegyes táplálkozás!
Beleink mikrobiótája akár két kilót is nyomhat és vagy 100 billió baktériumnak ad szállást. Ez  a mikrobaközösség az ételt "felaprítja" számunkra, energiával látja el a beleinket, vitaminokat állít elő, mérgeket, orvosságokat bont le, és edzi az immunrendszerünket, úgy működnek bennünk,mint apró gyártelepek, ezért nagyon fontos, hogy milyen tápanyagokkal látjuk el őket!  Ételeink kb. 40-féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára, ezek lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek).

Okostányér? Igen!
Igyekezzünk tehát étkezésünkben a változatosságra törekedni, ami a felgyorsult élettempónk mellett nem könnyű, de ebben segítségünkre lehet az "okostányér", ami a magyar dietetikusok legfrissebb táplálkozási ajánlása. Az ábra megmutatja, hogyan érdemes összeállítani mindennapi betevőnket, íme:




Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com

források.
husmenteshetfo.hu
mdosz.hu
Giulia Enders: Bélügyek c.könyve